Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2010

Hoop gloort voor kinderboerderij

“We gaan een klein bedrijfje runnen”

VOORHOUT – De kinderboerderij lijkt toch nog een toekomst te hebben. Dit is de uitkomst nadat de gemeente met de vrijwilligers op dinsdag 23 november overlegd heeft over de mogelijkheden. Gekeken wordt naar vormen van samenwerking tussen de drie kinderboerderijen in de kernen en het werven van donateurs.

Wethouder Kees van Velzen (CDA) verwacht dat er een oplossing komt om het wegvallen van 6.000 euro aan gemeentelijke subsidie op te vangen. Afgesproken is dat de vrijwilligers, met ondersteuning van de gemeente in januari met een plan komen om het behoud van de kinderboerderij te garanderen. De wethouder: “In principe moet de kinderboerderij in Voorhout zelfstandig opereren, maar ook kan gekeken worden naar samenwerking tussen twee of drie kinderboerderijen.”

De eerste contacten tussen de kinderboerderijen in Warmond en Voorhout zijn hierover al gelegd en ook wordt binnenkort met de kinderboerderij in Sassenheim gesproken. Van Velzen suggereert: “Er wordt gedacht over het opzetten van een Stichting Kinderboerderij Teylingen, waar de drie kinderboerderijen onder komen te vallen. Dat is een van de opties. Zaken als inentingen moeten geborgd worden en dat vraagt deskundigheid. Ook het zoeken van donateurs wordt bekeken en de gemeente is dan bereid een van de donateurs te worden.

Steun

Een van de vrijwilligers en woordvoerder van de kinderboerderij Voorhout is Ria Nouws. Ze is twee dagen na het overleg nog niet onverdeeld enthousiast over de uitkomsten. “De boerderij blijft wel bestaan, maar we hebben heleboel steun en vrijwilligers nodig om het waar te maken. We moeten een vereniging opzetten: daar heb je bestuurders voor nodig, dus mensen met kennis die daar verstand van hebben. Die mensen moeten we zoeken.”

De samenwerking met andere kinderboerderijen wijst Nouws niet af. “Het contact met Warmond is gelegd, maar nog niet uitgebouwd. Misschien is het een optie om kennis uit te wisselen. Het onderbrengen van de drie kinderboerderijen in één stichting Kinderboerderij Teylingen zou geen slechte optie zijn. Met z’n allen ben je veel sterker en kun je gemakkelijker zaken uitwisselen.” Hoe dan ook zal de wijze waarop de kinderboerderij Voorhout gerund wordt, compleet anders worden voor de tientallen vrijwilligers, laat de woordvoerder weten: “Hier op de boerderij zijn allemaal mensen die met hun handen kunnen werken zonder zorgen. Nou moeten we anders werken en bedenken hoe we de taken kunnen verdelen en waar we mensen nodig hebben. We gaan een klein bedrijfje runnen en moeten donateurs en sponsors werven.”

Actie voeren

De vrijwilligers gaan over enkele maanden actie voeren om donateurs te werven, al is de wijze waarop nu nog niet bekend. Nouws hoopt dat de gemeente de kinderboerderij blijft bijstaan op het facilitaire gebied, zoals de verzekering en het onderhoud van beschoeiing, sloten en hekken. Een conceptplan wordt de komende weken opgesteld en eind januari vindt er opnieuw overleg plaats. Nouws: “In 2012 moet dat gaan draaien, maar er komen heel veel zaken op ons af waar we niet thuis in zijn. Mensen die weten hoe je een stichting moet opzetten, zijn van harte welkom.”
Is het niet veel gemakkelijker om die kinderboerderij op te heffen? Het voorkomt een hoop problemen en extra werk. Nouws reageert direct: “Ik heb er nooit over gedacht om de kinderboerderij op te heffen. Dan zou ook een stukje van mezelf weggaan. We hadden de ontwikkelingen liever anders gezien, maar dan moet het maar zo. Er is zeker toekomst voor de kinderboerderij. We hebben veel steun uit de wijk en ik verwacht dat we dat terugzien bij het werven van sponsors en donateurs.