Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 november 2010

Maatregelen tegen illegale sloop monumentale panden

LISSE – ‘Welke maatregelen worden getroffen om in de toekomst te voorkomen dat monumentale panden zonder toestemming gesloopt worden?’ Deze prangende vraag stelde commissielid Miriam Timmer (D66) tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën (M&F) van woensdag 10 november aan het college van burgemeester en wethouders. Zij reageerde hiermee op een noodbrief die door de Vereniging Oud Lisse geschreven was en waarover het Witte Weekblad eerder al publiceerde.

Timmer oordeelde dat het zonde was dat een monumentaal gebouw gesloopt wordt en dat wederopbouw niet meer mogelijk is.’ Wethouder Adri de Roon (D66) reageerde: ‘De erfgoedverordening geeft aan welke instrumenten we nu hebben. Er zijn twee mogelijkheden: de bestuursrechtelijke kant (handhaving) en de strafrechtelijke kant. In dat soort gevallen zou aangifte gedaan moeten worden bij politie en dan komt het in handen van justitie. We onderzoeken of het mogelijk is dat de gemeente ook een eigen sanctiemogelijkheid op kan zetten. In dat geval moet de erfgoedverordening aangepast worden door de gemeenteraad.’