Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2010

Bangmakerij

Column: De waan(zin) van de week
Net op het moment dat we met ons allen ‘gezellig’ samen rond de kerstboom gingen zitten, gaf de AIVD een terreurbericht af. Twaalf Somaliërs zouden een aanslag beramen die wellicht vergelijkbaar zou kunnen zijn met ‘911’. In menig gezin was deze terreurdreiging tijdens het feest van de vrede het gesprek van de dag. Twee dagen later echter bleken alweer zes mensen vrijgelaten te zijn. Zou de andere helft van de verdachten ook daadwerkelijk veroordeeld worden? Het zal me benieuwen.

Plotseling is ook de TNO om. Deze organisatie is er achter gekomen dat het aanleggen van tolwegen naast de al bestaande infrastructuur wel degelijk helpt bij het oplossen van de files. Al enkele jaren geleden pleitte ik voor dit systeem; immers, dan kun je als automobilist zelf bepalen of je betaald wilt doorrijden of onbetaald in de file wilt staan. Kunnen we dan ook een wet instellen dat motorrijders niet meer tussen de auto’s doorzoemen zodra het verkeer enigszins langzamer gaat rijden? Het is levensgevaarlijk, want er zijn teveel tweewielige chauffeurs die menen te pas en (vooral) te onpas tussen de auto’s en vrachtwagens door te moeten rijden. Bovendien overtreden motoristen massaal de regels door hetzelfde te doen wanneer er voor een rood stoplicht gewacht moet worden. Dan rijden ze snel langs het wachtende verkeer om als eerste weer door te kunnen rijden. Waarom zou dat wel mogen? Zijn motorrijders belangrijker dan autorijders?

Districtschef van de politie in Zuidwest-Drenthe Gerda Dijksman gaat de geschiedenis in als een van de eerste Twitterslachtoffers. Al eerder kwam zij in opspraak door op een tweet de PVV van Geert Wilders ‘fascistisch’ te noemen. De afgelopen week twitterde ze vrolijk dat ze vermoedde dat twee overleden personen omgekomen waren door huiselijk geweld. De slachtoffers van 23 en 19 jaar bleken echter door koolmonoxide om het leven gekomen te zijn. Dijksman werd buiten functie gesteld en een glansrijke carrière kan zij bij de politie voortaan wel op haar buik schrijven.

Dat is de keerzijde van het twitteren. Natuurlijk is het leuk dat je de wereld kunt informeren dat je ‘vandaag de 750ste ademteug hebt bereikt’. Maar iedereen vindt zijn of haar humor het allerleukste en veel twitteraars hopen zo origineel mogelijk over te komen dat hun ingevingen wellicht door de media en zoveel mogelijk anderen worden overgenomen. En dan kun je wel eens over de schreef gaan. Overigens heb ik ook een twitteraccount, maar dat is voor mijn werk om in staat te zijn het nieuws ook in twitterland te kunnen volgen. Lees m’n enige en laatste tweet:
www.twitter.com/joepderksen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Wim Schenk (73): Nederlands schaatsbestuurder
Fred Foy (89): Amerikaans stemacteur
Poentje Castro (47): Arubaans journalist en talkshowhost
Frans de Munck (88): Nederlands voetbalkeeper
Myrna Smith (69): Amerikaans zangeres
Elilsabeth Beresford (84): Brits jeugdboekenschrijfster
Teena Marie (54): Amerikaans zangeres
Bernard-Pierre Donnadieu (61): Frans acteur

Het woord van de week: sneeuwsnelheid.