Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2010

‘Groenonderhoud wordt beter’

LISSE – De gemeente en De Meerlanden tonen berouw over de wijze waarop het groenonderhoud het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. Angeline Kierkels, directeur publieke sector De Meerlanden, en wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) trokken donderdag 9 december het boetekleed aan tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur. In de toekomst kunnen inwoners via bewonerspanels meepraten over de kwaliteit van het groenonderhoud. ‘We willen met vertegenwoordigers van de wijken in overleg gaan over de verbeteringen met betrekking tot het Beheer openbare ruimte.’

Van Zelst gaf toe dat het eerste jaar waarin De Meerlanden het groenonderhoud van de gemeente Lisse had overgenomen, niet optimaal verlopen was. ‘De Meerlanden is een afvalbedrijf en ze hadden geen ervaring met het onderhoud van de openbare ruimte en het groenonderhoud. In het voorjaar en de zomer van 2010 zagen we een teruglopende kwaliteit van de openbare ruimte, met name waar het ging om de groenvoorzieningen en het groen op de bestrating. Na signalen uit het dorp hebben we direct actie ondernomen om op uitvoeringsniveau en directieniveau te spreken. We kunnen constateren dat er acties zijn ondernomen die tot verbetering hebben geleid, hopelijk ook in de ogen van de inwoners.’ Om deze problemen in de toekomst te voorkomen stellen de gemeente en De Meerlanden (alsnog) een groenbeheerplan op, zodat beide partijen weten wie wat moet doen. Dat was bij de overdracht van het groenonderhoud namelijk niet geregeld.

Kierkels liet van haar kanten weten dat verbeteringen doorgevoerd moeten worden bij onder meer de onkruidbestrijding en het groenonderhoud. Ook wil De Meerlanden de inwoners betrekken bij het groenonderhoud. ‘Voor de onkruidbestrijding en het groenonderhoud was het een warm en nat seizoen. We bestrijden het onkruid in twee rondes, maar de eerste ronde was te laat in het seizoen gestart; hierdoor ontstond zaadvorming en dan blijf je achter de feiten aanlopen. Bovendien was de aannemer een aantal stukken vergeten om te onderhouden.
Ze vervolgt: ‘Wat het groenonderhoud betreft: door de explosieve groei moesten we gelijktijdig zorg dragen voor het schoffelen, randsnoei en water geven. Hierdoor ontstond een achterstand. We hebben extra personeel ingezet en van deze situatie geleerd.’ Over de bewonerspanels: ‘We willen met vertegenwoordigers van de wijken in overleg gaan over de verbeteringen met betrekking tot het Beheer openbare ruimte. De panelleden zijn de ogen en oren in de wijk en adviseren De Meerlanden en de MareGroep op het gebied van het onderhoud van de openbare ruimte. Naast het gezamenlijk schouwen in de wijken komen deze bewonerspanels vier keer bij elkaar.’ Later deze maand worden inwoners opgeroepen zich aan te melden voor deelname in een bewonerspanel.