Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 december 2010

TOV overweegt acties tegen politiek

TEYLINGEN – Het vertrouwen in de politiek is bij de leden van de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) tot een dieptepunt gedaald. De oppositie tegen de invoering van het Ondernemersfonds Teylingen was dermate sterk dat wethouder Leo van der Zon (VVD) zich genoodzaakt zag het voorstel in te trekken. Hij overweegt om dit voorstel verder uit te werken om mogelijk halverwege 2011 met een nieuw en beter opgezet initiatief voor het Ondernemersfonds naar de raad te komen.

Nadat de gemeenteraad op donderdag 16 december een ‘Njet’ had uitgesproken en de oppositiepartijen dankbaar gebruik maken om een kansloze motie van treurnis uit te spreken, restten voor de TOV-ondernemers enkel de glasscherven. Anderhalf jaar hebben tientallen TOV-leden zich hard gemaakt om het Ondernemersfonds op te zetten. Het zogeheten ‘freeriderschap’, bedrijven die geen lid zijn van de TOV maar wel profiteren van de door de TOV opgezette activiteiten voor consumenten, zou met het Ondernemersfonds tegengegaan moeten worden. Ook zou het Ondernemersfonds nog meer bedrijfsvriendelijke evenementen moeten opzetten, welke tot een groter aantal winkelende consumenten moet zorgen.

Echter, de politiek had enige tijd geleden al geëist dat het draagvlak voor het ondernemersfonds daadwerkelijk aangetoond diende te worden. Een overgrote meerderheid van de TOV-ondernemers die aangaf voor de invoering te zijn, was niet voldoende. Immers, er zijn meer ondernemers geen lid van de TOV, dan dat ze deze organisatie wel financieel ondersteunen. De voorstanders konden het draagvlak voor het Ondernemersfonds tijdens de commissievergadering van woensdag 1 december niet voldoende aantonen, zo vond een ruime raadsmeerderheid. Kritische vragen en opmerkingen werden gesteld, Van der Zon telde de koppen en besloot dat het politiek gezien verstandiger was om het voorstel voor het Ondernemersfonds terug te trekken en uit te stellen.

De TOV-ondernemers zijn diep teleurgesteld en plannen zelfs acties tegen de gemeente. ‘De ondernemers vragen zich af waarom zij evenementen binnen Teylingen nog financieel zullen ondersteunen’, laat TOV-woordvoerster Willemien Cazzato-Wagner weten. ‘Nu de politiek aangeeft het Ondernemersfonds geen belangrijk issue te vinden, kan dit ertoe leiden dat ondernemers die tot op heden altijd klaar stonden voor onder andere financiële ondersteuning van evenementen, zich terug zullen trekken. De TOV, als vertegenwoordiger van het georganiseerde bedrijfsleven in Teylingen, vindt dat de politiek in dit geval de fatsoensnorm heeft overschreden.’

Bestuurslid Wim Klok van de TOV-afdeling Voorhout is ook diep teleurgesteld. ‘Ik vind het jammer, want het Ondernemersfonds moet er gewoon komen. Het was een goed verhaal om extra geld voor ondernemers te investeren in nieuwe activiteiten.’ De motie van treurnis die de oppositiepartijen tegen wethouder Van der Zon hebben ingediend kan Klok niet boeien. ‘Dat zet weinig zoden aan de dijk. Ik ben al 43 jaar teleurgesteld in de politiek. Het maakt niet uit of je door de kat of de hond gebeten wordt.’

Klok vervolgt: ‘De TOV is al ruim anderhalf jaar bezig om het Ondernemersfonds in te voeren. Van der Zon slaat de plank mis, maar ik ben ervan overtuigd dat de politiek uiteindelijk van mening verandert. De TOV gaat acties ondernemen om de politiek te dwingen overstag te gaan.’ Welke acties dit zijn, kon Klok niet vertellen.