Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 januari 2011

Laatste strohalm Hofje van Six verdwenen

LISSE – Zodra de laatste bewoonster van het Hofje van Six een ander onderkomen heeft gevonden, staat niets de sloop van de voormalige monumentale pandjes in de weg. Al jaren wil de Diaconie Hervormde Gemeente Lisse deze pandjes aan de Kanaalstraat 34 tot en met 42 slopen om er een nieuwbouwproject op te plaatsen. Met het verdwijnen van het naastgelegen sigarenmagazijn (Kanaalstraat 44) was ook de monumentale waarde van deze pandjes verdwenen.

De bewoners tekenden hier bezwaar tegen aan, maar uiteindelijk heeft de Diaconie gelijk gekregen bij de rechter. Momenteel is er nog één bewoonster over en zij diende een bezwaarschrift in tegen de sloop- en monumentenvergunning voor de panden. Dinsdag 11 januari stelde de gemeente haar in het ongelijk. Het gevolg hiervan is, dat de Diaconie de bewoonster / huurster een termijn kan stellen waarop zij het huisje moet verlaten.
Wethouder Bas Brekelmans (VVD) liet over deze zaak weten: ‘Midden november hebben we de sloopvergunning afgegeven en de bewoonster was het hier niet mee eens. Er heeft een hoorzitting plaatsgevonden en we hebben haar aangehoord. Maar er waren geen zaken die ons besluit doen veranderen. Ze stelde wel dat de sloopvergunning was afgegeven voor vier woningen, maar dat er vijf woningen zijn. Dat bleek te kloppen; er is ook nog een extra piepkleine woning. We hebben de sloopvergunning op dat detail aangepast.” De diaconie mag de pandjes dus slopen. Brekelmans: ‘Het lijkt mij dat er met fatsoen met de huurder wordt omgegaan.’