Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2011

“Baat bij meerdere apothekers”

SASSENHEIM – De Woonstichting Vooruitgang steunt de komst van De Mensen Apotheek. Dit maakte directeur Steven Schrader duidelijk in een interview. Hij bekritiseerde “het kleine groepje klagers” dat de komst van Sassembourg al jaren lang tegen houdt. “Puur juridisch gezien is de vraag over het verstrijken van de termijn van vijf jaar legitiem, maar kijkend naar de maatschappelijke betekenis van Sassembourg is het zeer de vraag of je het op deze manier moet aanpakken.”

Schrader bevestigde dat in eerste instantie gesprekken liepen met Jansen en de vraag of hij een apotheekvestiging in Sassembourg wilde opzetten. Deze gesprekken liepen op niets uit en sinds die tijd lijkt Jansen een van de grootste tegenstanders van de komst van Sassembourg te zijn. “Het plan voor Sassembourg was feitelijk zes jaar geleden al afgerond, maar enkele mensen hebben heel veel geprotesteerd. Ook een enkeling kan de zaak behoorlijk tegenhouden en ik doel hierbij ook op de heer Jansen. Ik kan met niet voorstellen wat hij tegen een andere apotheek kan hebben, behalve dan het eigen belang. Maar een gemeenschap van 16.000 inwoners heeft er baat bij dat er meerdere apothekers zijn.”

De directeur vervolgt: “We steunen de komst van De Mensen Apotheek: ze zijn een verrijking voor het concept. En ik kan bij dezen bevestigen dat er een apotheek in Sassembourg komt, hoe dan ook. Het huidige verzoek om de tijdelijke voorziening is een afgeleide van waar het werkelijk om gaat.” Het jarenlange uitstel van Sassembourg gaat de directeur niet in de koude kleren zitten. Zolang de startdatum van de bouw nog niet vastgesteld is, kan er geen woning verkocht worden. De onzekerheid kan er tevens toe leiden dat bedrijven afhaken. “Dit is nog niet gebeurd, want iedereen is ervan overtuigd dat Sassembourg hét medische kenniscentrum van Sassenheim wordt.”

Start bouw

Schrader heeft nog altijd geen zicht op de datum waarop begonnen kan worden met de bouw. “Ik wil morgen beginnen, maar dat zeg ik al vijf jaar. Het blijft continue een kwestie van verweren op bezwaren en nog meer bezwaren. Nu hebben we een procedure over de voorlopige voorziening Klein Sassembourg en daarna volgen nog twee planprocedures. Tot nog toe is op iedere stap in het voorbereidingsproces voor Sassembourg bezwaar aangetekend. Daar komt bij dat de bouw van Sassembourg drie jaar duurt. We moeten in ieder geval die bouwtijd doorkomen en daar hadden we vijf jaar geleden al mee kunnen beginnen.”

Mocht het zo zijn dat de rechter in het voordeel van de Service Apotheek Sassenheim beslist, kan het zijn dat De Mensen Apotheek uit de huidige locatie moet. Woonstichting Vooruitgang gaat dan zeker kijken of er een andere locatie in haar vastgoedbestand is, waar de zorgvoorzieningen heen kunnen. Maar een sinecure zal het niet zijn, geeft Schrader aan: “Je mag niet zomaar ruimte omkappen naar iets anders. Ik zie op dit moment geen mogelijkheid om in de omgeving waar het huidige is gevestigd een dergelijk gebouw neer te zetten. Het gaat niet alleen om de apotheek, maar om alles wat er in zit, dus ook de arts, logopedist, het bloedprikken en de andere gebruikers. Als je kijkt naar de maatschappelijke betekenis, zal je naar een legalisatie moeten. Het gaat over veel meer dan een verhaal tussen twee apothekers, maar over maatschappelijke functies die heel erg goed benut worden. Het is echt een centrum wat zijn waarde heeft bewezen en waar mensen hun weg naar toe hebben gevonden.”