Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2011

“Hij wil ons gewoon uitroken”

SASSENHEIM – De jarenlange vertraging van de bouw van Sassembourg, een multifunctioneel woon- en servicecentrum, heeft geleid tot een fikse strijd tussen twee apotheken. Al in 2004 waren er plannen om verschillende huisartsen samen met één apotheek in hetzelfde gebouw te stationeren. De “De Mensen Apotheek” kreeg hierbij de voorkeur boven Service Apotheek Sassenheim. De gemeente realiseerde in 2005 een tijdelijke huisvesting voor enkele zorgverleners en De Mensen Apotheek, zodat in de tussentijd Sassembourg gebouwd kon worden. Door bezwaarmakers en onvoorziene problemen is de maximum toegestane termijn van vijf jaar voor de tijdelijke huisvesting verstreken. De eigenaar van Service Apotheek Sassenheim, A. Jansen, maakt van deze gelegenheid gebruik om een voorlopige voorziening bij de rechter aan te vragen, zodat zijn concurrent de deuren moet sluiten. Eigenaresse Regine Siedenburg is laaiend: “Hij wil ons gewoon uitroken!”

Een gelikte full colour brochure van Sassembourg is al lang klaar en de geïnteresseerde kan onder meer lezen: “De Mensen Apotheek komt in Sassembourg naast de huisartsenpraktijken, zodat huisartsen en de apotheker laagdrempelig kunnen overleggen over het medicatiedossier.” Ook kunnen bezoekers gebruik maken van onder meer een pedicure, fysiotherapeut, kapper, nagelstudio en een grand café. Van al die plannen is in 2011 nog niets terechtgekomen en een van de redenen is de tsunami aan bezwaren die zijn ingediend tegen de komst van Sassembourg. Met name de protesten van collega-apotheker Jansen stoort Siedenburg: “Hij vertraagd dit project puur uit financiële overwegingen en probeert me uit te hongeren. Dit uitstel levert enorme schade op en voor de samenleving betekenen de extra ambtelijke kosten pure kapitaalvernietiging. De echte gedupeerden zijn de oude mensen die al jaren op de ontwikkeling van fatsoenlijke en innovatieve seniorenhuisvesting moeten wachten. Sommige van deze mensen zullen de oplevering van SassemBourg niet meer in levenden lijve meemaken.”

Kwaad bloed

Siedenburg is nog altijd enthousiast over het concept van Sassembourg: “Dit staat en valt met een complete en integrale gezondheidszorg. Een apotheek is niet alleen een winkel, maar levert vooral zorg rondom de medicijnen van haar cliënten. Onze winkelfunctie is heel beperkt. In 2009 nam ik, via een openbare aanbesteding, de zorgverlening voor een verpleeghuis over van Service Apotheek Sassenheim en dat heeft nog meer kwaad bloed gezaaid. Een reden meer waarom hij ons wil uitroken.” Over de voorlopige voorziening: “Ik kan alleen maar hopen dat de voorzieningenrechter ons, de zorgverleners in Klein SassemBourg, nu niet meer uit huis laat zetten. We hebben nog maar enkele weken te gaan voordat de bestemmingsplanwijziging is afgerond. Het is nooit onze bedoeling geweest dat het zo lang zou duren, maar dat komt mede door de ingediende bezwaren. Jansen heeft de juridische speling die hij had altijd tot het uiterste gerekt; hij diende zijn bezwaren altijd in op de laatst mogelijke dag, dat het toegestaan was.” Siedenburg vertelt dat ze veel morele steun krijgt van de Sassenheimers. De kwestie zit haar echter zo hoog dat ze een oproep doet aan de inwoners: “Het zou mooi zijn als die mensen ook een statement afgeven door over te stappen naar onze apotheek. Genoeg is namelijk genoeg!”