Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 februari 2011

Meer zekerheid voor zorgvragers

LISSE – Vanaf 1 januari blijven chronisch zieken en gehandicapten enkele jaren lang verzekerd van dezelfde hulp. Dit is het gevolg van voorwaarden in een nieuwe aanbesteding waar later dit jaar de zorgaanbieders op zullen inschrijven. Voorzitter Berna van Amersfoort van de seniorenraad liet maandag 7 februari weten blij te zijn met deze ontwikkeling.

Tot nog toe is het zo, dat ieder jaar een veiling georganiseerd wordt waarbij de zorg voor ieder individu ‘verkocht’ wordt. Dit kan ertoe leiden dat de zorgbehoevenden ieder jaar een andere hulp in hun huis krijgen. Voor velen is dat geen prettige situatie, omdat je steeds weer aan een nieuw gezicht moet wennen. De seniorenraad pleitte er al jaren voor om de veiling voor zorgtoewijzing bij enkele doelgroepen slechts eens per vijf jaar te organiseren. Het gaat dan om mensen die chronisch ziek zijn of een handicap hebben die niet meer overgaat: hun zorgvraag verandert over het algemeen niet en dus hoeven ze ook niet ieder jaar onder de veiling te vallen.

Momenteel kan iemand op basis van vrijwilligheid door de huidige vier zorgaanbieders een dergelijke service geboden worden. Echter, niet elk bedrijf voelt hier voor. Dit probleem wordt opgelost. Later dit jaar wordt bekend wie de (nieuwe) zorgaanbieders zijn. Van Amersfoort: ‘Deze zorgaanbieders moeten volgens de aanbesteding voorstander zijn van een systeem waarbij voor bepaalde doelgroepen de veiling slechts eens per drie of vijf jaar plaats vindt. Per 1 januari 2012 vindt deze manier van werken ingang en dat is positief. We hadden het eerder gewild, maar je kunt het niet afdwingen als niet al die vier zorgaanbieders het willen.’