Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 februari 2011

Stout

Column: De waan(zin) van de week

Diergaarde Chemical Storage in Amsterdam volgt de voetsporen van Chemie Pack in Moerdijk: ook daar brak brand uit en dreigt 115.000 kilo aan chemische troep in vlammen op te gaan. Zo zie je maar weer dat in dit land van ongebreidelde controle dit soort rampen onvermijdelijk zijn. Laat dat een eerste stap zijn om die overmatige controledwang eens om te keren en de dingen meer op hun beloop te laten gaan.

Ondertussen is het wachten op de eerste burgemeester of ambtenaar die zegt dat er ‘geen gevaar voor de volksgezondheid is’. Toch lijkt het me niet gezond om rookwolken verbrand rubber op te snuiven. In ieder geval moeten de inwoners van Amsterdam, Beverwijk en Heemskerk hun ramen en deuren gesloten houden. Als de brand zich uitbreidt, dreigen 115.000 kilo aan gevaarlijke stoffen in rook op te gaan.

De afgelopen week is ook onderzocht hoeveel leden van de Eerste Kamer ook inderdaad trouw iedere dinsdag zijn of haar volksplicht doet en überhaupt komt opdagen bij de wekelijkse zitting. De resultaten waren schokkend: alleen de SGP-leden hadden een score van bijna 100%. De stoutste kindjes van de Kamer waren Britta Böhler van Groenlinks en Anja Meulenbelt (SP). Zij bezochten respectievelijk slechts 22 en 24 van de 35 plenaire vergaderingen. Als schoolkinderen niet op komen dagen op school, wordt de onderwijsinspectie ingezet. Kunnen we ook een Kamerinspectie invoeren?

Bijbaantjes

Waar de Senatoren van de Eerste Kamer wel hard voor lopen, zijn de bijbaantjes. Met Loek Hermans (VVD) als uitschieter: hij presteert het om maar liefst 18 betaalde jobs te hebben. Het gemiddelde aantal bijbanen per senator is zeven(!). Bezige bijtjes zijn ook Karel Leunissen (CDA) en René van der Linden (CDA) met zeventien nevenfuncties. Maar ja, wie kan er nou rondkomen van een armzalige 2.000 euro per maand (plus eindejaarsuitkering) voor een dinsdag in de week werken? Oh ja, een paar miljoen Nederlanders!

Censuur of niet? In ieder geval vindt Oosterhuis van zichzelf dat hij ‘een beetje dom’ is geweest om te stellen dat de kersttoespraak van koningin Beatrix door het kabinet gecensureerd zou zijn. De theoloog en vriend van het koningshuis heeft nu in ieder geval wat gemeen met kroonprins Willem-Alexander, die van zijn vrouw te horen kreeg dat hij bij het citeren van een ingezonden brief ‘een beetje dom’ was geweest.

Idee

Een idee voor de volgende verkiezingen: kunnen op de verkiezingslijsten ook foto’s van de kandidaten geplaatst worden? Zo worden de ruim anderhalf miljoen analfabeten in Nederland ook gestimuleerd om de gang naar de stembus te maken.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Sidney Harth (86): Amerikaans violist
Tonny van Ede (86): Nederlands voetballer
Len Lesser (88): Amerikaans acteur
Harm Agteresch (67): Nederlands komiek
Bill Monroe (90): Amerikaans televisiepresentator
Egbert van Paridon (90): Nederlands acteur en regisseur
Perry Moore (39): Amerikaans filmproducent
Stanley Hillis (64): Nederlands crimineel en zelfbenoemd ‘Benidorm bastard’
Jelle Kuiper (66): Nederlands hoofdcommissaris

Het woord van de week: chemiebrand.