Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2011

Zwam Jan-Piet Does


Ik wist geen typetje dit jaar, had zelfs geen lijn in mijn verhaal – dus heb ik gekozen voor een rode draad. Oh…. Daar ligt de lat – die ga ik eventjes hoger leggen. Mijn zwam is als het 8-uur journaal; begint met “Goedenavond” om vervolgens 11 minuten te moeten uitleggen dat het helemaal geen goede avond is.

Oke; Het was een hele klus die mij weer menig slapeloze nacht bezorgde. Heb ik nog geluk dat ik niet wakker lig van het feit dat ik slecht slaap. Waarom doe je dan mee vraagt Kitty; dat heeft toch geen zin! Heb ik weer; alles heeft zin, behalve mijn vrouw. Ook ik heb plekken waar ik graag gestreeld wil worden en mijn ego heeft nou eenmaal de voorkeur.

Een zwam is als een preek; goed begin - een goede slot en deze twee moet je zo dicht mogelijk bij elkaar zien te brengen. Zijn net onze weekkrantjes; een voor- en achterkant en verder - advertenties.
Opvallend trouwens; Buyze Pers stopt met het Nieuwsblad Teylingen en het lijkt ook gelijk of er minder nieuws is.

2010: De verkiezingen met hun campagnes; mooie woorden en fraaie beloftes. Maar mooie woorden bleken niet altijd waar en ware woorden bleken niet altijd mooi. Beloftes worden nou éénmaal gemaakt om niet te worden nagekomen. Waarom? Anders hebben ze niks meer voor een volgende campagne. Zo wilde men schonere kernen binnen Voorhout. Wie kun je daar nou beter voor gebruiken dan de diverse raadsleden die toch al het veld moesten ruimen. Ook kreeg de gemeente een nieuwe website. Het internet is nu zo snel dat het geen ADSL maar AD-HD-SL heet.

Hangen, chillen hakken; op het raadhuisplein is dat na 8-en verboden. Laatst kwam er toch nog, na sluitingstijd zo’n hangjong bij Voordouw binnen met de vraag of hij toevallig nog ‘gehakt’ had.
Bezuinigingen; ook in Voorhout. We dreigen het kinder boerderijtje en de bibliotheek kwijt te raken. Duh. Jongeren lezen toch niet meer! Zo haalde ik laatst een boek voor mijn zoon; heeft 2 uur lang naar de batterijen lopen zoeken.
Maar goed, wat krijgt Voorhout? De Centrale milieustraat. Dat is wat je noemt stank voor dank beleid. Ofhet V’houts hondenpoep beleid. Toch al geen klusje om je handen aan vuil te maken, maar in Voorhout wordt het met beide handen aangegrepen en de eerste sleutelhanger tegen hondenpoep is een feit. Gelukkig zit er een keerzijde aan elke keerzijde van de medaille.
Vergeet ik helemaal mijncollegas: STUKJE KRANT OVER HET STUKJE ‘ZWAMMEN’ Marcel, die het stokje overnam van Piet: Marcel gaat voor de 3e keer de kuip in en schreef zijn zwam in de ik vorm. Piet is delete daar hij hem vorig jaar min of meer in de h(ik) vorm schreef. We nemen tijdelijk afscheid van Edith. Even geen last dus van deze drukke tante (en voor ons zwammers meer een Irritante). Haar plaats werd ingenomen door ‘good old’ Bert; als die gaat praten heb je aan een half woord vaak genoeg, maar soms ook net teveel. Dan John; onze slager in hart en nieren en wat in DIT vat zit, verzuurt niet - maar wordt er ook niet beter op. Meneer Regeer. Heeft het nog altijd ontzettend druk, maar nooit te druk om te vertellen hoe druk hij het heeft. René probeerde het voor een tweede keer en gelukkig voor ons, want 3x is nog altijd scheepsrecht. Tenslotte Esther die zo blij was met haar overwinning dat ze haar bekers vanochtend pas uit de vensterbank heeft gehaald.

Agnesstaete, Agneshove – Herenstaete. Weet u het verschil eigenlijk. Ondanks uitstel, vertraging en opstart problemen officieel in gebruik genomen. Niks deskundigheid. Pure ambtenarij en eerder hoogstandje desk-kundigheid. Misschien goed dat het allemaal zo lang geduurd heeft, anders hadden we niet eens senioren gehad om er in te wonen. Wat of een senior is? Dat is als je van de dokter i.p.v. de politie te horen krijgt dat je het kalmer aan moet doen.

Dan natuurlijk onze Herenstraat. Compleet met feestelijke opening, bevrijdingsvuur en onthulling monument. Mag ik daarom een groot, daverend en staande ovatie voor deze opknapbeurt.
Kent u het spreekwoord: 12 ambachten, 13 ongelukken eerder. Ik dacht eerder aan 12 fasen en 13 ongemakken. Maar buiten het feit om dat ze té laat begonnen door vorst, er de nodige vertragingen waren gedurende het project, plantenbakken verkeerd waren geplaatst, er brandputten zaten onder de parkeerplekken, de verlichting te laag was opgehangen, ze een oversteek waren vergeten, het fietspad aan beide kanten een foutieve invoeg bleek te hebben, de led-verlichting moet nog worden opgeschroefd en de Voorhoutse winkeliers enkele weken onbereikbaar waren, is alles soepeltjes verlopen.
Bij de opening waren de eerste mankementen al een feit, het bevrijdingsvuur bleek niet meer dan een waakvlam en één bloem van het monument had zijn kopje al laten hangen. De opening ging gepaard met djazz, maar door het slechte weer werd het een regendjazz. Wees blij dat het jazz was en geen blouse en rock met dat hondenweer. Was helaas de nieuwe waterpartij bij de kerkvijver nog niet af en blijkt het nu niet meer te zijn dan één groot Voorhouts afvoerputje.

De ‘Liberation tour’ ging over een zanderige Herenstraat. Hoeven we eindelijk een dag niet in de file te staan, gaan we ernaar staan kijken. De Herenstraat wordt voorzien van extra brede stoepen, om automobilisten de kans te geven hier zoveel mogelijk fietsers op te kunnen wegdrukken. Ik noem het Rij-tuig! De Herenstraat op zijn breedst - maar Voorhout op z’n smalst. STUKJE KRANT ERBIJ HALEN

Minstens 8 jaar is er nagedacht door allerhande knappe koppen over hoe de Herenstraat eruit moet komen te zien. Wat meld de krant van 27 januari: Besloten is de koppen te veranderen. Over welke koppen hebben we het eigenlijk. Verder is een betere inrichting nodig. Hopelijk een gesloten inrichting - en weet u wanneer ‘t helemaal klaar moet zijn; 1 april. Dat gelooft toch niemand meer. Daarom nogmaals en blijft u nu maar zitten; een bescheiden één vinger applausje.

En dit allemaal om Voorhout weer op de kaart te krijgen. Juist nu besloten is dat er 220 borden moeten verdwijnen in Voorhout. Maar het eerste bord dat verdwijnt is die van afslag Oosthout en verschijnen in de Herenstraat overal creatieve borden van winkeliers om klanten te lokken. Zowel werk in de winkel als aan de winkel. We hebben wat bereikt maar niet qua bereikbaarheid. Of er nog hoop is; ja een hoop ellende.
Definitief de komende 40 jr geen verdiepte spoorbaan. Daar hebben we ons blijkbaar toch te weinig in verdiept. Plan verdwijnt ook zonder één spoor achter te laten. Wel werkzaamheden aan het spoor en meerdere malen wordt het dorp van de buitenwereld afgesloten. Na de spoorbomen raken ook mensen van slag; een buitensporig beleid.
Voorhout binnenrijdend kom je langs het bord ‘Teylingen, 30 minuten in beweging’ . Ook al weer achterhaald. Niks in beweging; Komend vanaf het spoor kom je bijna onherroepelijk in een file terecht, al bent je gelukkig nooit de enige. In de bebouwde kom moet je tegenwoordig zo langzaam rijden dat iedereen denkt dat je dubbel geparkeerd staat. Het in 2010 opgestelde verkeers- en vervoerplan werd gemaakt voor het inzichtelijk maken van knelpunten. Toch niet voor het MAKEN van knelpunten.

Ook een probleem blijven de parkeervakken langs de Herenstraat. We doen het liefst boodschappen met de auto om maar zo weinig mogelijk last te hebben van uitlaatgassen en willen het liefst vóór de winkel parkeren.
Wat te denken van de nieuwe voorrangsregels. Ben nog verbaasd dat er zo weinig ongelukken gebeurd zijn. Mijn rij-instructeur zei altijd; als automobilist ben je veiliger als de weg droog is, terwijl de weg veiliger is als de automobilist droog is. Als automobilist mag je niets op hebben, terwijl je bij een brommer juist iets op moet hebben. Had mijn rijinstructeur ook eens gelijk; meestal zat hij ernaast.
Verder haalde de HKV zijn 800ste lid binnen. Het zijn dus gewoon vieze oude mannetjes. Maar wat is oud; Je wordt pas echt oud als je kinderen je naam tegenkomen in “de Dwarsop”.
Ook kreeg de OV een nieuwe voorzitter. Nee, niet Jan Regeer. Jan is afgevallen (en niet zo’n beetje ook) terwijl Sinterklaas weer is aangekomen. U weet waarom Jan is afgevallen. Anders paste hij niet op zijn nieuwe balkonnetje. Heeft daarom ook een balkon met dicht- i.p.v. openslaande deuren.
Nee, de keuze viel op Paul Jochemsz. Begon bij de rode PvdA en inmiddels afgezwakt tot oranje-man. Veel kleurlozer moet hij toch niet worden.
Edwin vd Sar opent speelveld en wordt koninklijk onderscheiden. Verbaast me niks, want dat kon hij als keeper al - ver schoppen. Kwam er een boom voor de stoppende theatergroep en dat viel in goede aarde want zie; De boom krijgt nieuwe lootjes en die kunnen ze weer verkopen tijdens de voorstelling. Nu zelfs kindertoneel. Maar kinderen spelen toch de hele dag toneel. Acteren is tenslotte doen alsof je doet alsof je niet doet alsof.

De op handen zijnde veranderingen bij ‘de Toog’. Waren ze voorheen bijzonder gastvrij, tegenwoordig zijn ze steeds vaker gast-vrij. De bediening is er soms zo traag dat het bijna onmogelijk is hier nog dronken te worden. Dat heb je met obers die onder het weglopen zeggen “ik kom er aan”. Voor je het weet sta je droog. Hebben wel sinds kort een overkapping. Kun je ook buiten droog staan! Nee, geef mij maar een ober die met consumptie praat! Nog effe, want de Toog komt in handen van Peter Kales. Hij delegeert vanaf het nieuwe jaar: ofwel het in de hand houden van datgeen je uit handen geeft. De heer Kales doet in allerhande vliegreizen. Dus als hij je niet bevalt, vlieg je eruit én hij is een bekend regisseur bij Cultuur verheft; verdeeld straks zowel de rollen op toneel - als op het toilet.

Hadden we weer een vrijwilligersprijs 2010, Cees Colijn; blijkt maar eens te meer; schoonheid zit van binnen. Verhuist Cecila van het ene hok naar het andere @hok! Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen komt er eindelijk een beweegbaar afsluitpaaltje bij ´t Cluster. Een beweegbaar paaltje; daar is nou juist alle ellende destijds mee begonnen! Door de nieuwbouw van de dokterspost hoeven we ook voor een plaatselijke verdoving gelukkig het dorp niet meer af.

De hele Foreholte selectie bij de dokter; laat geregeld punten liggen en bleek last te hebben van een for-holte ontsteking. Zo gebeuren ook nog steeds de meeste ongelukken thuis en dat besluit velen te doen verhuizen. Hema, (Mirella Regeer riep het al; “he ma verhuist?”) Blokker en ook Ammerlaan verhuist (wat wil je; brood wil nou eenmaal rijzen). Dan de Kerk; Want naast het glazen huis ook gods huis vertegenwoordigt. Heeft (landelijk) een zwaar jaar achter de rug. Ik kreeg het al benauwd toen de pastoor “een zalig uiteinde” tegen me zei. Ik plaatste dat gelijk in een heel verkeerde kont-tekst.

Toch ook de plek van het huwelijk. Blijft vreemd dat er mensen zijn die op de mooiste dag van hun leven in het huwelijk treden. Wist u trouwens dat het huwelijk het enige sprookje is dat niet begint- maar eindigt met “er was eens”. De kerstmarkt met al zijn koren. Wie gaat er rechtstreeks door en wie staat er straks in de sing-off. In plaats van een korenslag meer een koren-veld-slag en soms zo onzuiver dat zelfs de Kerstman HO-HO riep. Maar kan nooit slechter zijn dan de stem des pastoors. Is zelfs zijn kapsel heilig bij. Als die gaat zingen dan is het spreekwoord “Voor het zingen de kerk uit” wel degelijk op zijn plaats.

Ook alweer 5 jr uitvaartonderneming Teylingen. Loopt zo goed dat naast het bijzetten van de overledene ook vaak koffie moet worden bijgezet. Krijgen volgens de krant veel positieve reacties van hun cliënten? En dat is knap. Er komt zelfs een info dag in Tulipland (wat wil je: zelf ook op sterven na dood). Zelf geloof ik in leven na de dood. Al weet ik niet of ik dat nog zal meemaken. Kledingzaak Stables stopt maar dat was altijd al een klerezaak. Fotozaak v. Kampen is gestopt en wat overblijft, is een donkere kamer. Er staat weer genoeg te huur of te koop via de Raadt bouw. Zo blijkt maar eens te meer; goede raad is duur.