Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2011

“Dit plan is een ode aan de Noordse Woelmuis”

WARMOND – Over de plannen voor het schetsplan ‘Natuurlijk in Evenwicht +’ overheerste het enthousiasme, maar duidelijk werd dat de degenen die de grootste invloed op de plannen hadden, niet op deze avond in ’t Trefpunt aanwezig konden zijn. Dat zijn namelijk de op Koudenhoorn verblijvende Noordse Woelmuis en de rugstreeppad.

Wethouder Kees van Velzen is zeer tevreden met de manier waarop de plannen tot stand zijn gekomen. “Samen met de achttien organisaties is er een slag gemaakt en als gemeente hebben we ons niet bemoeid met het participatieproces en het bedenken van de oplossingen. Dit is het plan van die achttien organisaties geworden en niet van de gemeente.”

Harry Bartelink is een van de mensen die lid is van de zogeheten klankbordgroep. Hij vertegenwoordigt de bewoners aan de Leede en de Vereniging Betrokken Teylingers. “Dit schetsplan is een ode aan de Noordse Woelmuis. Een aantal van de oorspronkelijke plannen zijn door die muizen en de rugstreeppad teruggedraaid. Ik ben blij met dit resultaat, want nu komen rust, recreatie en natuur volledig tot uitdrukking. Zonder de muis waren we niet zo ver gekomen.”

Lotte Vermeulen en Evelien Meeuwissen vertegenwoordigen de kinderboerderij en ook zij zijn heel blij. “We mogen onze grond behouden, zodat onze paarden daar kunnen lopen. Ook krijgen we een geitenweide, zodat de paarden en geiten gescheiden van elkaar kunnen staan”, aldus Vermeulen. “We gingen dit inspraakproces angstig en argwanend in”, vulde Meeuwissen aan: “We hebben ingesproken bij de gemeente en bezwaarschriften ingediend. Pas toen ons duidelijk werd dat de gemeente echt naar ons luistert, is het heel goed gegaan.” Het is noodzakelijk dat de nieuwe kinderboerderij er binnen een paar jaar komt, zo vinden de beiden: “De stal staat op instorten en het dak is van asbest gemaakt. Op het weiland staan we tot onze knieën in het water.”

Ed van Mentem is echter totaal niet tevreden over de uitkomst: “Ik vind het hele plan teleurstellend. Dit is een ideaal eiland om te recreëren, zowel voor de mensen in de omgeving als de bezoekers vanaf het water. Als je met je kroost op een boot zit, is zo’n eiland ideaal om je kinderen los te laten. Maar er komt haast geen aanlegplaats bij. Er had een enorme drijfsteiger moeten komen, dan had je daar ook een paviljoen in bootvorm kunnen aanleggen. Het uitbreiden van het huidige paviljoen is doodzonde en die historische scheepswerf haalt het evenwicht van de natuur ondersteboven.”

Enkele leden van de klankbordgroep vertellen bij de verschillende overzichtsborden geanimeerd over het resultaat en dat lijkt aanstekelijk te werken. Bezoeker Erik van Bruggen laat weten: “Ik ben blij te zien dat alle enthousiaste en veelomvattende ideeën van de baan zijn. Het eiland wordt voor een groot deel behouden zoals het was. Ik vind het prima om meer van het paviljoen te maken dan het nu is en ook is het goed dat die nieuwe kinderboerderij er komt. Ik zal zeker geen bezwaar indienen.”