Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 maart 2011

Thuisbegeleiding naar WMV

LISSE – Het aanvragen van thuisbegeleiding voor ontregelde gezinnen gaat voortaan geld kosten. Tot voor kort werden dit soort verzoeken gratis afgehandeld door de GGD Holland Midden, maar zij gaan de kosten in rekening brengen. De gemeente heeft nu besloten om het beoordelen van aanvragen voor thuisbegeleiding aan ontregelde gezinnen volledig over te dragen aan de Stichting WMZ-Marienstaete-Valent (WMV). Dit maakte het college van burgemeester en wethouders bekend op dinsdag 15 maart.

Sinds 2009 subsidieert de gemeente WMV al voor het geven van die thuisbegeleiding aan gezinnen met psychosociale problemen. Met het beoordelen van de aanvragen komt het hele traject in handen van één organisatie. Hierdoor moet de procedure eenvoudiger en sneller worden, zo adviseert het ambtenarenapparaat aan de verantwoordelijk wethouder Adri de Roon (D66). Ook zijn de tarieven (150 euro per aanvraag, inclusief een intakegesprek van een uur) beduidend lager dan de nieuwe tarieven van de GGD (150 euro tot 275 euro, afhankelijk van het soort advies). Een gevaar dreigt er wel; aangezien WMV zelf de thuisbegeleiding geeft, kan die stichting niet geheel onafhankelijk en objectief zijn bij de beoordeling van de aanvragen. Zij zijn namelijk gebaat bij de uitslag van de beoordeling. Een protocol is opgesteld om misbruik tegen te gaan.