Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2011

“Blijf van dit prachtige stukje bos af!”

VOORHOUT – De actie om het behoud van het Overbosch aan de kaak te stellen, was vrijdag 20 mei een groot succes. Meer dan zestig belangstellenden bezochten het 700-jaar oude bos, waar de Betrokken Voorhouters een boom plantten. Ondanks dat alle raads- en collegeleden persoonlijk waren uitgenodigd, nam slechts een handvol politici de moeite om aanwezig te zijn. Maar zij werden aangenaam verrast.

Aangezien het die vrijdag de honderdste geboortedag van Annie M.G. Schmidt was, zongen een dozijn als dieren verkleedde kinderen het lied “Wij willen geen rotonde door het Overbosch”, op de muziek van “De kat van Ome Willem”. Mary van Kesteren las het verhaal ‘De Torteltuin’ uit het boek “Pluk van de Petteflet” voor; de treffende gelijkenis met het Overbosch was voor veel aanwezigen angstaanjagend.

Hubert Heuzen, secretaris van de Betrokken Voorhouters, herinnerde de aanwezigen eraan dat Voorhout in Nederland bekend staat als het dorp met het minste openbaar groen. Hierna nam voorzitter Piet van der Hulst het woord. “Twee jaar geleden zijn we begonnen met het opknappen van het bos en we zijn bezig om het bos toegankelijk te maken voor alle Voorhouters en de mensen uit de BNS. Dit willen we bereiken door het aanleggen van een pad aan de buitenkant van ons bos: dat pad zal geschikt zijn voor mensen met rollators.”

Momenteel wordt het bos gebruikt voor behoorlijk wat activiteiten: scouting, natuurliefhebberij of een boswandeling. Dit kan zonder dat de zeldzame vleermuizenkolonie, paddestoelen en historische bomen worden aangetast. De Provinciale plannen voor het aanleggen van een rotonde op circa 25% van het bosgebied bedreigt het voortbestaan van het bos ernstig, aldus de voorzitter. “We moeten met ons allen vechten om dit stukje groen te behouden. Blijf van dit prachtige stukje bos af!” De Betrokken Voorhouters willen met de gemeente Teylingen en de Provincie Zuid-Holland in gesprek gaan en spreken over het ‘zespuntenplan’. Dit voorstel zorgt er onder meer voor dat het Overbosch wordt behouden als vogelgebied, voor themawandelingen, muziek- en kunstuitvoeringen en scoutingactiviteiten.

Na het planten van de boom, leidde Wim Turnhout de mensen door het bos en vertelde over de historische en natuurlijke achtergrond. De actievoerders hadden alle bomen die door de rotonde dreigen te verdwijnen, met een lint gemerkt. Het maakte een diepe indruk, want de aanwezigen konden zien hoeveel natuur door de rotonde onder de zaag zal sneuvelen.