Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juli 2011

Chip

Column: De waan(zin) van de week

In een week waarin ik mijn 15.000ste levensdag vierde, gebeurde er weer genoeg op nieuwsgebied. Zo kwam uit dat de Britse media de afgelopen jaren driftig heeft lopen inhakken op haar eigen wortels. Met het illegaal afluisteren van telefoons overschreed het media-imperium van Rupert Murdoch juridische en morele grenzen. Ongetwijfeld zal de Britse politiek hier dankbaar gebruik van maken en de invloed van de media sterk proberen in te perken. Ondertussen is het eerste dodelijke slachtoffer gevallen: Sean Hoare, voormalig entertainmentverslaggever van News of the World, die als klokkenluider fungeerde voor de afluisteraffaire.
Toeval of niet? Twee zendmasten in Hoogersmilde en Lopik stonden afgelopen weekeinde bijna tegelijkertijd in brand. Hierdoor konden grote delen van Nederland enkele dagen geen radio meer luisteren. Het kan inderdaad puur toeval zijn, een kans van 1 op de miljard. Wel tonen deze incidenten aan hoe kwetsbaar onze samenleving is wanneer communicatiemiddelen wegvallen. Ik pleit niet voor meer communicatietorens, maar het moet anno 2011 niet meer kunnen dat grote delen van Nederland verstoken blijven van informatie omdat er twee brandjes plaatsvinden.

Er gebeurt ook genoeg in de medische wereld, bijvoorbeeld waar het gaat om het aanpakken van RA (Reumatoide Artritis). Met het installeren van een chip in de nek, kunnen elektrische signalen worden afgegeven die dwars door de hoofdzenuw in de hals (nervus vagus) stromen. Hierdoor worden de ontstekingen in het lichaam, die reuma veroorzaken, naar alle verwachting drastisch afgeremd. Het is natuurlijk nog maar een kwestie van tijd tot deze chips ook worden ingezet om andere medische aandoeningen te bestrijden, zoals toevallen, epilepsie of lichaamsuitvallen.

De bankenstresstest die door de internationale politiek was ingesteld om de onrust op de financiele markten weg te nemen, heeft averechts gewerkt. Ook deze test zou niet streng genoeg zijn geweest; zo is er geen rekening gehouden met het zogeheten domino-effect of de situatie dat een land failliet gaat. Toch is zo’n stresstest slechts een randverschijnsel van het daadwerkelijke probleem. Een financiele crisis kan niet opgelost worden door het verstrekken van nieuwe leningen. De eurozone dient heringericht te worden, waarbij de economisch gezonde landen (Nederland, Duitsland en enkele van de Scandinavische landen) onderdeel uitmaken van de Eurozone 1. De internationale waarde van de euro dient gebaseerd te zijn op basis van deze economische entiteiten. De overige huidige eurolanden blijft toegestaan om de euro als betaaleenheid te gebruiken, maar daar blijft het dan ook bij. Pas als deze landen weer economisch sterk en stabiel genoeg zijn, zouden ze weer mogen toetreden tot de Eurozone 1. Pijnlijk voor politici? Ja. Internationaal gezichtsverlies? Zeker. Een definitieve oplossing voor de huidige economische janboel? Absoluut.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Heinz Reincke (86): Duits acteur
Leo Kirch (84): Duits mediamagnaat
Joop Pruijn (78): Nederlands architect
Ton van de Weerd (71): Nederlands voetballer
Milo Anstadt (91): Nederlands journalist, schrijver en programmamaker
John Kraaijkamp sr. (86): Nederlands acteur en komiek

Het woord van de week: Fietshechtingen.