Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2011

Digitale projector voor Filmhuis

LISSE – Filmhuis Lisse (FHL) ontvangt 36.010 euro subsidie van de gemeente voor de aanschaf van digitale vertoningapparatuur. Met deze stap – en 20.000 euro subsidie van het Nederlands Fonds voor de film – blijft de toekomst van het FHL gewaarborgd.

Binnen enkele jaren – en wellicht al vanaf 2012 - worden er internationaal geen analoge filmspoelen meer gemaakt; alle films worden dan digitaal geproduceerd. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat cinema’s en filmtheaters gebruik moeten maken van andere vertoningapparatuur en filmdoeken. Deze kosten zouden voor het FHL 55.000 euro bedragen en dat is voor deze non-profit organisatie niet te behappen. Het bestuur stapte dan ook naar de gemeente om te vragen om een bijdrage.

Wethouder Adri de Roon (D66) liet dinsdag 12 april namens het college van burgemeester en wethouders weten dat de gemeente instemt met een subsidie van ruim 36.000 euro. Maar wel worden er voorwaarden gesteld. De vertoningapparatuur moet verplaatsbaar zijn naar een andere locatie en tevens geschikt zijn voor gebruik in het nog te realiseren Floralis Theater. Bovendien moeten andere organisaties eveneens gebruik kunnen maken van deze vertoningapparatuur.

De Roon stelt: ‘Dit is een win-win situatie voor alle partijen. De digitale projector en het nieuwe bioscoopdoek waren absoluut nodig. Het FHL is gered, want de filmprojector kan niet alleen in ’t Poelhuys gebruikt worden, maar ook in het toekomstige Floralis Theater. Bovendien kan een commerciële filmdistribuant op deze wijze ook in het Floralis Theater opereren.’ De stichting BESCAL krijgt volledige zeggenschap over de aan te schaffen projector.