Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2011

Schelp en kinderfietsje als kunstwerk

LISSE – Het winnende kunstwerk voor de wijk Ter Beek is ‘Home Sweet Home’ van de kunstenaar Harmen Lamers. Vanaf volgend jaar wordt de buurt verrijkt met een drie meter hoge schelpvorm en daarnaast een goudkleurig kinderfietsje. De kunstenaar presenteerde zijn werk op 24 juni in de vergadering van de commissie Kunstaankopen en de commissieleden waren het er snel over eens. Dit werk stak met kop en schouders uit boven de plannen van zijn concullegakunstenaars Dorothé Jehoel (tulpenbol) en Linda Verkaaik (stralenkrans).

De schelp, in de vorm van een wulk, wordt uitgevoerd in brons en licht geschuurd met een coating. Deze handelwijze zorgt ervoor dat het kunstwerk een fraai lichteffect krijgt. De mond van de schelp wordt dichtgemaakt om te voorkomen dat kinderen in het kunstwerk kruipen of dat het fungeert als peukenstortplaats. Het kinderfietsje wordt iets groter dan een regulier exemplaar en beide werken worden vastgenageld in de grond. Wethouder Adri de Roon (D66) liet dinsdag 12 juli weten dat hij tevreden is over de uiteindelijke keuze. ‘De koepel van de Engelbewaarderkerk heeft gezorgd voor de inspiratie voor deze schelp. Dit kunstwerk is tot stand gekomen in samenspraak met twee van de inwoners van Ter Beek, waaronder Marianne Bergman. Dit oud-raadslid is ook degene geweest die hartstochtelijk gepleit heeft voor de komst van een kunstwerk in deze wijk.’

In totaal hadden tachtig kunstenaars zich aangemeld voor dit project. De schelp en het kinderfietsje worden geplaatst op het veldje op de hoek van de Heereweg en Ter Beek. Op welke plaats dit exact moet gebeuren, wordt nog besproken. Mede omdat er plannen bestaan om bij deze T-splitsing verkeerslichten te plaatsen. De Roon: ‘Ook staan daar bomen die niet helemaal plezierig opereren voor de goede zichtbaarheid van het kunstwerk. De kunstenaar maakt een model van piepschuim, waarna binnenkort ter plekke de meest geschikte plaats op het grasveld wordt bepaald. Het beeld wordt regelmatig bij- en schoongehouden en dit zal gebeuren door de groep 7 en groep 8 leerlingen van de Beekbrugschool. ‘Een of twee keer per jaar gaan deze leerlingen kijken of het kunstwerk nog schoon is en of er niet teveel onkruid naast groeit’, informeert De Roon.