Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 augustus 2011

Hufterig

Column: De waan(zin) van de week

“Waarom is er toch zoveel kritiek op hoogleraren? Deze mensen hebben toch gestudeerd en hebben veel meer kennis dan de gemiddelde Nederlander?” Dit soort uitspraken zijn regelmatig te horen, met name waar het gaat om het ‘linkse gelijk’. Het zijn echter de hoogleraren zelf die bijdragen aan de achteruitgang van hun prestige. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van onderzoeken waarbij de conclusies gelijk zijn aan de eigen belevingswereld.

Zo oordeelt Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit dat vleeseters egoïstischer, asocialer en hufteriger zijn dan mensen die geen vlees eten (vegetariërs en veganisten). Zij gaat er daarbij vanuit dat vleeseters ‘bovenaan de voedselketen staan, ten koste van anderen’ en stelt: “vlees eten haalt het slechtste in de mens naar boven”. Hoe komt Roos bij deze wijsheid? In het onderzoek, dat ze had opgesteld samen met economisch psycholoog Marcel Zeelenberg en consumentenwetenschapper Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, werden mensen gevraagd om anderen bij bijvoorbeeld een brand te helpen. Bij meerkeuzevragen zouden vleeseters egoïstischer reageren. “Vlees eten is een manier om je te verheffen boven anderen”, aldus Vonk.

Het is altijd goed om meer te weten van degene die de boodschap overbrengt. Wie is Roos Vonk nu helemaal, behalve dan hoogleraar? Zij was van 2005 tot 2008 tevens voorzitter van de Stichting Wakker Dier, een organisatie die opkomt voor de dieren in de vee-industrie en misstanden aan de kaak stelt.’ Maar die achtergrond heeft uiteraard helemaal niets te maken met de uitkomsten van dit onderzoekje. Ik vraag me wel af of Vonk ooit een onderzoek gaat uitvoeren naar de misplaatste arrogantie waarmee veganisten zich door het leven voortbewegen. Hun levensmotto lijkt altijd te zijn: “Ik eet geen vlees omdat ik weet dat dit beter is en wellicht zul jij dat ooit ook beseffen.” Over arrogantie gesproken…

Pas als de EU oproept tot een boycot van Syrie, wil Shell stoppen met haar activiteiten in dat land. Tot die tijd gaat deze multinational vrolijk door met het leveren van brandstof voor de tanks die protesterende burgers neermaaien. Het lijkt me verstandig dat we tot de EU-boycot van start gaat, eerst maar eens Shell gaan boycotten.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Tonnie van Meegen (58): Nederlands directeur en initiatiefnemer
Michael Showers (45): Amerikaans acteur
George Band (82): Brits bergbeklimmer
Stetson Kennedy (94): Amerikaans schrijver
Will van Zeeland (81): Nederlands burgemeester
Jos Rouwen (68): Nederlands politiewoordvoerder

Het woord van de week: asfaltpecunia.