Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2011

‘Autobezitters mogen niet profiteren van belastinggeld’

NOORDWIJK – De politieke steun voor de ‘gratis’ parkeerkaart voor alle Noordwijkers blijkt af te kalven. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie VBO & AOR op dinsdag 6 september. Naast de PvdA schaart het CDA zich bij het rijtje tegenstanders. Ook de VVD wil nadenken over het nut van dit type kaart en de financiële consequenties ervan.

Het ‘Njet’ van het CDA was voor de overige politici een volslagen verrassing. Commissielid Van Egmond (CDA) liet weten dat haar partij het gebaar van een gratis parkeerkaart sympathiek vond, maar dat de financiële risico’s heel erg groot zijn. ‘Nu worden 2.300 kaarten verkocht voor 13,20 euro; ik vraag me af of eenzelfde aantal mensen een zo’n kaart voor 75 euro gaan kopen. Dit is een doodlopende weg.’ Ze kreeg verbale steun van commissielid Van den Berg (Progressieve Combinatie): ‘Er is geen grondrecht voor Noordwijkers om overal gratis te parkeren. Het is niet gepast dat autobezitters gaan profiteren van belastinggeld. Er komt een hele trits bezuinigingsmaatregelen; wij kiezen voor handhaven van de cultuur en het sociaal welzijn.’

Ook de VVD wil zich beraden op de gratis parkeerkaart. ‘We hebben vooralsnog wat problemen met dit voorstel’, aldus commissielid Beuk (VVD/JES): ‘Het kost ons 104.000 euro, maar waar komt die dekking vandaan? Het komt niet uit de verkopen van de kaarten, want het is een aanname dat je die gaat verkopen.’ Hij pleitte ervoor om minder te controleren op foutparkeerders, aangezien dat ten gunste komt aan het toerisme: ‘Vorig jaar zijn 1.505 bezwaren ingediend tegen een parkeerbon en de rechter heeft 1.014 bezwaarmakers in het gelijk gesteld. Ik denk dat heel veel mensen kwaad het dorp uitgereden zijn om nooit meer terug te komen. Dat scheelt ons heel veel inkomsten. Laten we klantvriendelijker zijn voor de toeristen. Waarom zouden we voor onze eigen grond betalen voor parkeren als de kosten gecompenseerd kunnen worden door een klantvriendelijker beleid?’

Commissielid Van der Aart (Puur Noordwijk) bleef fervent voorstander van de ‘gratis’ parkeerkaart: ‘Die luxekaart van 75 euro kost 6,25 euro per maand. Als 1.500 Noordwijkers kiezen om deze aan te schaffen, dan heb je het hele bedrag aan te compenseren opbrengsten (JD: 104.000 euro) gedekt. Gaan met die banaan dus.’ Wethouder Vroom lichtte op dit punt nog wel toe dat het dan gaat om 1.500 Noordwijk-Binders: ‘De mensen die op Zee al een vergunning hebben, mogen voor het grootste deel niet op Noordwijk Binnen parkeren.’ Tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering zal de VVD een nieuwe motie voorstellen.