Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2011

Bouwpastoor neemt afscheid

VOORHOUT – Na precies acht jaar nam pastoor dr. Cees van Vliet (55) afscheid van de Bartholomeusparochie in Voorhout. Zondag 18 september kreeg hij uit handen van burgemeester Sander Schelberg de ‘Zilveren Barensteel’ opgespeld voor zijn verdiensten als pastoor. Direct daarna werd Piet van Werkhoven (58), al ruim dertig jaar vrijwilliger bij de kerk, Carnavalsvereniging De Bokken en Voetbalvereniging Foreholte, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Vliet leidde de laatste mis als alle andere en niets wees erop dat er een bijzondere gebeurtenis zou plaatsvinden. Na het uitdelen van de Heilige Communie droeg Van Vliet echter het stokje letterlijk en figuurlijk over aan zijn waarnemend opvolger pastoor Blokland en namen echter meerdere sprekers het woord om de pastoor in het zonnetje te zetten. Vice-voorzitter van het Parochiebestuur Rob van der Velde haalde enkele hoogtepunten van de afgelopen jaren aan: ‘De uitbreiding van de Roef, renovatie van de Bartholomeuskerk en de 125-jarige viering van dit gebouw.’ Maar ook voor andere dingen wordt Van Vliet herinnerd, zoals het vrijwillige bad dat hij onderging tijdens het eerste luchtkussenfestival en ‘de laatste blik in de spiegel voordat de dienst begint. Onder het motto: ‘Als je haar maar goed zit’, memoreerde de vice-voorzitter.

Schelberg liet voor de opspelding weten: ‘U hebt een enorme staat van dienst en bent bijna een bouwpastoor geworden. U was een bevlogen pastoor en bent ook voor de jeugd van belang geweest.’Ook voor Van Werkhoven had de burgervader lovende woorden: ‘U was aanvoerder en onmisbare kracht in de katholieke familie. Dertig jaar lang was u twintig uur per week als hoeder en vader in de kerk aanwezig. U bent een onmisbare schakel en harde werker op de achtergrond. Bij u zijn kerk, carnaval en voetbal bijna de heilige drie-eenheid.’

Beide mannen waren dankbaar voor de loftuitingen. Van Vliet liet weten: ‘Ik ben blij met al die waardering voor mij en alle vrijwilligers. Aan de kinderen van De Vrolijke Nootjes vraag ik of ze blijven zingen. Ik weet dat Voorhouters niet van lange preken houden, maar ik hoop dat ze in Zoetermeer lange preken wél waarderen.’ Met de woorden ‘Ga met God’ zond hij zijn parochianen heen. Na afloop van de dienst kon iedereen persoonlijk afscheid nemen van Van Vliet. Dit gebeurde in de tent van de Oranjevereniging, terwijl buiten de tranen van Jezus vielen.