Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2011

Onderzoek naar gemeentelijke fusie

NOORDWIJK – Een onderzoek naar de voor- en nadelen van een totale fusie tussen de Bollenstreekgemeenten moet er komen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit initiatief genomen en het is aan de gemeenteraad om dit goed te keuren. Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) en burgemeester Jan-Pieter Lokker presenteerden woensdag 16 november het rapport ‘Bestuurlijke Toekomst: een nieuw perspectief’. Of, in de woorden van Lokker: ‘Het maakt geen mallemoer uit hoe je bestuurt, als het maar effectief is’. 

Het document van ruim zestig bladzijden en een nog grote aantal pagina’s aan bijlagen tonen de resultaten van een onderzoekje wat de meeste kansen biedt voor Noordwijk op de langere termijn. Op basis van vijf beoordelingscriteria wordt de conclusie getrokken dat het beste zou zijn om een grote fusie van Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen Lisse en Hillegom door te voeren. Een samenwerking tussen die gemeenten, maar ook een kleine fusie van Noordwijk met Noordwijkerhout zou minder rendement opleveren. ‘Uit dit discussiestuk zal blijken dat schaalgrootte (omvang) vaak onterecht gekoppeld wordt aan bestuurskracht’, zo stelt Van Ast in het rapport. Tijdens het persgesprek liet hij weten: ‘Ik wil dat we voortaan niet meer praten vanuit onze onderbuik, maar alle onderdelen goed analyseren.’ Lokker vult aan: ‘We willen de discussie over een fusie met een paar gemeenten in de regio voeren. We willen duidelijkheid scheppen over de vraag of er inhoudelijke argumenten of klemmende redenen zijn om een fusie te rechtvaardigen.’ Als ook de andere gemeenten een onderzoek wil laten uitvoeren naar een fusiemogelijkheid, wordt gekeken naar de volgende zaken: identiteit van de gemeente, afstand burger - bestuur, adequate omgang met gemeenschapsgeld, kwaliteit van de dienstverlening en de invloed van de bestuurlijke drukte. Tijdens het grootschalige onderzoek worden de begrotingen van de gemeenten bij elkaar gebracht. 

Van Ast: ‘Het is niet zo dat we een gemeentelijke fusie per sé willen, tenzij het onderzoek concludeert dat we hierdoor naar een hoger plan komen.’ Wanneer de bestuurders en politici toch willen dat de gemeenten gaan fuseren, dan wil Van Ast wel ‘de bevolking raadplegen’. Dus Noordwijk gaat dan een referendum uitschrijven, waarbij de inwoners zelf kunnen stemmen of ze willen dat hun gemeente fuseert of niet? Van Ast reageert: ‘We gaan daadwerkelijk de meningen peilen bij de bevolking en dat doen we door maximale bewonersparticipatie.’ Het woord ‘referendum’ neemt hij echter niet in de mond. Lokker vult aan: ‘At the end is een referendum puur raadgevend en beslist de gemeenteraad over een fusie.’ De gemeenteraad beslist in haar vergadering van november of het een goed idee is dat de nota ‘Bestuurlijke Toekomst’ een eerste basis is om een onderzoek bij alle Bollenstreekgemeenten te laten uitvoeren. Wanneer in ieder geval vier van de vijf gemeenteraden ook een dergelijk onderzoek willen hebben, kan het doorgaan, zo stellen Van Ast en Lokker. ‘Maar als twee gemeenten geen interesse hebben, dan is fusie ook geen optie’, aldus Van Ast. Lokker concludeert: ‘We hebben de bal in het veld geschopt en nu gaan we zien wie er mee wil spelen.’

1 Comments:

At 8:51 a.m., Anonymous Wouter said...

Ik zie interessante overeenkomsten met de uitslag van de poll op www.watvindtnoordwijk.nl

 

Een reactie posten

<< Home