Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2012

Minder duurzaamheid voor de planeet

OEGSTGEEST – Een goed duurzaamheidsbeleid is prachtig, maar dat moet niet allemaal ten goede komen aan de planeet. Er mogen best maatregelen komen die zich meer richten op de mensen zelf en de winst. Dat is kort samengevat de mening van een meerderheid van de politieke partijen: zij refereren aan de term ‘Planet, people, profit’ en roepen het college op om minder in te zetten op de ‘planet’ en meer op ‘people’ (mensen) en ‘profit’ (winst).

Commissielid Dekker (VVD) liet weten: ‘De VVD is voor duurzaamheid, maar dan niet alleen aan de milieukant, maar ook voor de sociale kant en de economie. Die drie peilers moeten een bepaalde evenredigheid hebben; dat mist in deze nota. Het is heel veel planet, maar heel weinig people en profit.’ Ook wilde hij van het college concrete voorstellen zien om binnen Oegstgeest duurzaamheidsprojecten op te zetten. Commissielid Kruidhof (PrO) adviseerde om een nieuw toekomstcafé te organiseren. ‘We kunnen de ideeen van de inwoners gebruiken, zodat wij niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.’ Commissielid Van Dijk (LO) wil actie zien: ‘Hoe lang gaan we nog praten?’ Ze pleitte ervoor dat de wethouder geld steekt in projecten, die zichzelf op korte termijn weer terugverdienen.

Wethouder De Ridder liet weten dat tot nu toe de duurzaamheidsprojecten ‘incidenteel’ werden opgezet. ‘Het was toeval als het duurzaam was.’ Haar ambitie is om Oegstgeest in 2020 ‘op en top duurzaam te laten zijn’. Ze liet ook weten dat ze zich meer op de onderwerpen ‘people’ en ‘profit’ zal gaan richten. Dekker was niet overtuigd dat het goed gaat komen. ‘Het collegevoorstel mist visie, inhoud, sturing en richting. Het mist kop en staart en is zeer teleurstellend, temeer omdat we er veel meer van voorgesteld hadden.’