Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

Drie visies op Vierkant

LISSE – Drie mogelijke varianten zijn opgesteld om het Vierkant te verfraaien. Dat is de uitkomst van vier werksessies tussen horecaondernemers, bewoners, een kunstenaar en cultuurhistorici. In twee van de varianten blijft de ceder bestaan in de derde variant moet de monumentale boom het loodje leggen. Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om een eindoordeel te geven. De kans is groot dat het college met een aangepast plan komt.

De ceder bleek tijdens de bijeenkomsten het voornaamste twistpunt te zijn tussen tegen- en voorstanders. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) informeerde dinsdag 10 april over de projecten. ‘De historische variant behoudt de huidige weg, maar komen er weinig terrasmogelijkheden aan de panden. De Urilift wordt verplaatst, maar de ceder blijft behouden.’ Hij vervolgt: ‘In de tweede variant “De slinger” gaat de weg in een slinger net voor de boom langs. Hier zijn de mogelijkheden voor de terrassen bij de cafés het grootst. De derde variant heet “Vorm volgt functie” en hierin maakt de weg precies de bocht war de boom is; dan zou die boom sneuvelen.’

Dit leidt tot de vraag waarom in elke variant een weg over het Vierkant moet. Waarom hebben de deelnemers aan de discussie in al hun wijsheden niet gedacht aan het volledig inrichten van het Vierkant tot een plein. Dus zonder doorgangroute, waarbij de toeleveranciers alleen bijvoorbeeld ’s ochtends de cafés en zaken kunnen bereiken. Brekelmans: ‘Ik had zo’n variant ook wel verwacht, maar de deelnemers waren onomstreden dat er verkeer over het Vierkant mocht rijden. Wel vind ik het opmerkelijk dat de horeca graag de terrassen aan hun gevel willen hebben; dan liggen ze namelijk meer in de schaduw. Ik had verwacht dat ze de terrassen juist in de zon zouden willen hebben.’

Het kunstwerk wordt in alle drie de varianten verplaatst naar een nog onbekende locatie buiten het Vierkant. Desgevraagd laat Wim Bosch, voorzitter van de Vereniging Oud Lisse weten: ‘Wij gaan voor variant 1, want het historische van het Vierkant moet intact blijven. De mogelijkheden moeten blijven bestaan voor aan- en toevoer voor de cafés, maar rust het Vierkant in als een plein. Het kunstwerk is een akelig ding; dat kan weg. De ceder moet blijven staan, maar de verhogingen onder die ceder mogen weggehaald worden.’ Het college neemt begin mei een beslissing over de toekomstige vorm van het Vierkant.