Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

Strafmaatregelen tegen onwillige uitkeringstrekkers

STREEK – De kabinetsmaatregelen om uitkeringstrekkers harder aan te pakken, worden ook in de Bollenstreekgemeenten doorgevoerd. Tenminste, als het aan het Dagelijks Bestuur (DB) van de ISD Bollenstreek ligt. Woensdag 11 april kondigden DB-leden Robert ’t Jong, directeur van de ISD Bollenstreek, en Lisse-wethouder Adri de Roon aan dat boetes voor bedrog worden verdrievoudigd. De gemeenteraden van Teylingen, Lisse, Noordwijk, Hillegom en Noordwijkerhout moeten nog hun goedkeuring geven aan dit voorstel.

Mensen die vallen onder de Wet Werk en Bijstand krijgen iedere maand een vast bedrag om in hun levensonderhoud te voorzien. Hiervoor in de plaats wordt wel van hun geëist, dat ze de ISD goede en juiste informatie geven over hun achtergrond en zoektocht naar nieuw werk. Daarnaast moet de uitkeringsontvanger ook passende arbeid accepteren, als de ISD zo’n functie gevonden heeft.

Nu al kunnen werkweigeraars gekort worden op hun uitkering. Ook mensen die niet actief op zoek zijn naar een baan, kunnen door een korting van 10% op hun uitkering gemotiveerd worden om beter hun best te doen. Maar deze strafmaatregel blijkt in de praktijk niet voldoende te zijn om iedereen te motiveren een stapje harder te lopen in de zoektocht naar een baan. Voorgesteld wordt om in zo’n situatie de bijstand gedurende een maand met 30% te verlagen. Blijft de uitkeringsontvanger volharden in zijn of haar luie gedrag, dan gaat de uitkering met 60% omlaag (in plaats van 20%). Werklozen die hun lesje dan nog niet geleerd hebben en passend werk blijven weigeren, kunnen daarna fluiten naar hun uitkering.

Uitkeringstrekkers die de ISD onjuist informeren, zodat ze een hoger uitkeringsbedrag ontvangen dan waar ze recht op hebben, kunnen volgens het voorstel gekort worden met 30%, 60% of 100% van hun uitkering. De hoogte hangt af van de ernst van het bedrog. En mensen die medewerkers van de ISD bedreigen of (fysiek) intimideren worden ook een maand lang met 60% of 100% gekort op hun uitkering. Als de gemeenteraden het DB-voorstel goedkeuren, kunnen de nieuwe maatregelen ingaan op 1 juli. Voor ISD-clienten die de spelregels wel volgen, blijft dus alles hetzelfde.