Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

Verenigingen betalen dezelfde tarieven

LISSE – Waar de ene vereniging het volle pond betaalde voor de huur van een zaal, kon de andere stichting er voor een schijntje terecht. Om aan deze ongelijkheid een einde te maken, heeft het college van burgemeester en wethouders een onderzoek laten doen naar de tarieven van de gemeentelijke accommodaties. ‘Het was een hele bevalling’, zo liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) dinsdag 10 april weten. De verenigingen en stichtingen krijgen voortaan te maken met dezelfde tarieven voor dezelfde zalen en ruimtes. Dat betekent dat de ene vereniging meer en de ander minder huur gaat betalen.

Brekelmans begint met een voorbeeld: ‘Voor het huren van een dagdeel van de grote zaal in ’t Poelhuys betaalt de ene gebruiker 65 euro, maar de ander 140 euro. Dat is twee keer zoveel! Ook bij de Beukenhof en de Greef was sprake van verschillende prijzen voor de huur van hetzelfde aantal m2. Voor dezelfde zaal zou het niet moeten uitmaken wat het tarief is.’ Daarom heeft de gemeente laten onderzoeken wat ‘redelijke’ tarieven zijn. Gekeken is naar accommodaties in andere gemeenten, zoals de Muze (Noordwijk) en ’t Onderdak (Teylingen) en hun tarieven, maar ook naar commerciële voorzieningen.

De oplossing: er komen vier verschillende tarieven. Het laagste tarief is het 0-tarief, dat geldt voor bijvoorbeeld het Krantcafe. ‘Dit soort activiteiten zijn goed voor het dorp om te behouden’, aldus Brekelmans. Vervolgens is er het ‘maatschappelijk tarief’, voor verenigingen uit Lisse. Het semi-maatschappelijk tarief ligt ook weer wat hoger en dat moet betaald worden door verenigingen die buiten Lisse gevestigd zijn. Het hoogste tarief is het commercieel tarief; dat wordt betaald door bedrijven die ruimte willen huren. Deze tarieven liggen minimaal twee keer zo hoog als het maatschappelijke tarief.

Brekelmans: ‘Het is ongelooflijk dat we de tarieven zo hebben laten lopen de afgelopen jaren. En dat de ene partij het dubbele betaald dan de ander. Ik vind dat oneerlijk en niet zorgvuldig.’ Een van de winnaars voor dit nieuwe prijzenfestival is LTC Lisse; zij betalen voortaan 48 euro in plaats van 95 euro; een korting van bijna 50%. De Stichting De Paraplu moet echter wel meer betalen: hun bijdrage stijgt van 25 euro naar 48 euro (90% extra), maar de gemeente subsidieert een deel van deze extra kosten.