Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

Voortbestaan Wereldwinkel onzeker

LISSE – Het is nog niet zeker dat de Wereldwinkel 8.000 euro subsidie krijgt om hun kosten te dekken. De coalitiepartijen VVD, Nieuw Lisse en D66 staan niet te springen om deze verkapte overheidssubsidie toe te staan. Een collegevoorstel voor die subsidie wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 april kritisch besproken. Dit bleek tijdens de vergadering van commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 11 april.

Wereldwinkel-penningmeester, de heer Vergeer sprak in bij de commissievergadering; ‘Nadat we onze tijdelijke huisvesting in de Hobahohallen moesten verlaten, hadden we een nieuwe locatie op het oog. Op basis van een onderzoek uit 2005, zou onze omzet stijgen van 52.000 euro naar 95.000 euro of zelfs 120.000 euro.’ Vorig jaar was de omzet echter slechts 64.000 euro. Vergeer wijt het aan de economische crisis. Opvallend, want tegelijkertijd liet hij weten dat de Wereldwinkel Sassenheim wél winst heeft gedraaid in diezelfde periode. De penningmeester gaf aan dat de Wereldwinkel de 8.000 euro nodig heeft; anders sluit de winkel haar deuren op 1 juli.

De oppositiepartijen betuigden volop steun aan de Wereldwinkel en wezen op het maatschappelijke doel en de duurzaamheidsgedachte. Commissielid Bas van Riel (D66) was kritischer: ‘De Wereldwinkel draait al jaren verlies en dit is al de derde keer dat om ‘incidentele hulp’ wordt gevraagd. Die hulp is dus behoorlijk structureel.’ Hij maakte zich zorgen dat ook andere instanties om gemeentelijke subsidie komen vragen als de Wereldwinkel gered wordt. De VVD en Nieuw Lisse lieten weten het eens te zijn met deze gedachtegang.