Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2012

Water staat gemeente aan de lippen

OEGSTGEEST – ‘Het gevaar voor een gemeente bestaat eruit dat door hoge ambities te grote investeringen met geleend geld worden gedaan.’ Het college van burgemeester en wethouders toonde vorige week een hoge mate van realiteitszin; de politici van de verschillende politieke partijen werden echter verrast met uitermate slecht nieuws. De gemeente dreigt weg te zakken in een moeras aan schulden. Oorzaak; de miljoenentekorten op bouwprojecten als Nieuw-Rhijngeest (tussenstand: 19,5 miljoen euro) en Poelgeest (een tot nog toe verborgen bedrag van 3,8 miljoen euro). De gemeente moet direct maatregelen nemen om alle geleende bedragen te verminderen, zodat minder risico’s gelopen worden.

Landelijk bedroeg in 2009 de gemeentelijke gemiddelde netto schuld per inwoner 2.357 euro. In Oegstgeest was dit bedrag toen echter al 5.142 euro; meer dan het dubbele. In totaal heeft de gemeente voor maar liefst 93,4 miljoen euro aan leningen die moeten worden terugbetaald. Het gaat onder meer om de financiering van de grondexploitatie Nieuw-Rhijngeest. Dit bedrag van 93,4 miljoen euro kan nog (veel) verder oplopen; momenteel staat de rente laag, maar als die met 2% stijgt, kost dat de gemeente ruim 1,8 miljoen euro per jaar.

Een oplossing voor de huidige schuldenproblematiek is er wel; de verkoop van de kroonjuwelen. De gemeente heeft een grote voorraad bouwgrond; met de opbrengst van die grond zou een groot deel van de schulden kunnen worden weggepoetst. Probleem is dan wel dat het op de pof leven definitief voorbij is. Wie geen bezit meer heeft, mag ook geen schulden meer maken.