Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2012

Bouwtrucks toch door Componistenwijk


TEYLINGEN – Het college van burgemeester en wethouders houdt voor het bouwen van de (eerste fase van de) nieuwbouwwijk Hooghkamer vast aan de voorkeursroute door de Componistenlaan. Wel wil het college van burgemeester en wethouders bekijken of voor toekomstige bouwprojecten ‘een andere route’ gekozen kan worden.

Dat is nu namelijk niet meer mogelijk, zo laat wethouder John Stuurman (D66) weten. De gemeente heeft zich bij Terra Ontwikkeling contractueel verplicht om voor 1 juli de start van de eerste fase voor te bereiden. ‘Door protesten is de start van de bouw uitgesteld tot de meest krappe termijn. Anders was het bedrijf al in mei begonnen met bouwen.’

Er was volgens Stuurman geen andere mogelijkheid dan het leiden van het bouwverkeer door de Componistenwijk. ‘De bouwroute door de Componistenwijk is de minst onveilige route en de uitvoerbare route vanwege de beschikbaarheid en snelheid.’ Het college heeft volgens hem hierbij niet alleen de conclusies van het bureau Witteveen en Bos meegenomen, maar ook de zienswijzen van de VVN, het politieadvies en alternatieven die door belangengroepen zijn aangegeven.

Om overlast te beperken, worden maatregelen genomen. Zo is het voor het bouwverkeer niet toegestaan om door de wijk te rijden op tijden dat kinderen van en naar school gaan. Ook worden verkeersregelaars ingesteld en worden fiets- en wandelpaden op de Componistenlaan tijdelijk doorgetrokken. Als blijkt dat het speelterreintje vlakbij de bouwplaats niet meer veilig genoeg is voor de kinderen om er te spelen, wordt een andere tijdelijke speelplaats gerealiseerd op veilige afstand van het bouwverkeer.

Stuurman oordeelt dat hij er alles aan heeft gedaan om iedereen zijn zegje te laten doen. ‘We hebben vier informatiebijeenkomsten gehad, waarbij belangen en inzichten botsten. De felheid nam toe en werd persoonlijk. Dat ervoer ik als vervelend, want ik probeer niets te verbergen. Ik voel me persoonlijk geraakt, als het zo gespeeld wordt. We proberen namelijk het beste voor de inwoners te realiseren.’ Het tweede Hooghkamer-bouwproject start al dit najaar; dan moeten er 55 woningen door H+B Bouw gerealiseerd worden. Stuurman: ‘Het college wil voor die tijd opnieuw kijken naar nieuwe mogelijk werkbare en uitvoerbare alternatieven dan de huidige route C.’