Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 juni 2012

VMBO leerlingen scoren goed

NOORDWIJKERHOUT – Wie ooit examens heeft gedaan aan de middelbare school, kan zich de dag waarop de uitslag bekend werd gemaakt ongetwijfeld nog goed herinneren. Het wachten op een telefoontje dat hopelijk niet zou komen; dat betekende namelijk dat je gezakt was. En dan kwaad worden op tante Truus die net in de tijd dat je gebeld kon worden in de telefoon hing om te vragen of je geslaagd was. Ook woensdag 13 juni ondergingen duizenden leerlingen weer deze marteldag, maar aan het eind van deze uitslagendag konden de meesten opgelucht ademhalen; ze waren geslaagd!

De exameneisen waren dit jaar aangescherpt; de leerlingen moeten voor alle vakken een voldoende hebben. Gevreesd werd dat hierdoor veel kinderen het laatste jaar nog een keer over zouden moeten doen. Die vrees bleek onterecht op veel scholen. De slagingspercentages op het Teylingen College locatie Leeuwenhorst (voorafgaand aan de herexamens) lagen namelijk hoger dan vorig jaar, zo laat Lieuwe van der Meulen, examensecretaris, weten.

Van de 54 VMBO-leerlingen zijn er 50 geslaagd; dat is 93%. Eentje is definitief gezakt, maar drie kunnen nog een herexamen afleggen. Voor de Havo is 77% van de 104 leerlingen al geslaagd, maar twintig krijgen daar nog een herkansing. Bij het VWO zijn 59 van de 82 leerlingen geslaagd, zes gezakt en 16 krijgen er een herkansing. Van der Meulen: ‘In vergelijking met vorig jaar doen de leerlingen op het VMBO het ietsje beter, ondanks de hoge eisen. De Havo-resultaten zijn vergelijkbaar en de VWO’ers doen het iets minder.’

Donderdag 14 juni hadden de mentoren ‘een paar moeilijke gesprekken’. De leerlingen die niet geslaagd waren, werden gebeld en uitgenodigd om op school te komen om informatie te krijgen over wat ze moeten doen om het examen alsnog te halen. Van der Meulen: ‘Soms moet iemand opeens een 8,7 halen, terwijl die eigenlijk een 5 heeft gehaald. Maar soms gaat het maar om een paar tienden. Als iemand alleen afgewezen is op zijn gemiddelde en niet op z’n eindcijfers, dan moet die ergens 0,5 bijhalen. Dat kan ook in een vak zijn waar hij goed in is. Dat biedt meer mogelijkheden.’ De examensecretaris is blij met de resultaten: ‘Het valt ons mee. Het ministerie schreef dat door de nieuwe maatregelen 18.000 van 200.000 meer leerlingen gezakt zouden zijn. Aan die 9% komen we lang niet.’