Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 juli 2012

Ballotage en snert


VOORHOUT – In het eerste jaar dat Voorhout een eigen burgemeester mocht verwelkomen, zag ook Schuttersvereniging St. Hubertus het levenslicht. Opgericht in 1920  behoort St. Hubertus daarmee tot een van de drie oudste verenigingen van het dorp. In die tijd hebben nog maar acht voorzitters aan het roer gestaan en de 50 mannelijke leden en enkele aspirant-leden houden oude tradities in stand. Ook in de huidige roerige tijden waarin het toekomstige onderkomen voor de maandelijkse bijeenkomsten nog altijd niet zeker is, houdt voorzitter Ton van der Zwan (69) het hoofd koel.

Tijdens de kermis in 1920 kwamen voor het eerst enkele mannen bij elkaar om op een houten vogel te schieten. Jaap van der Meij schoot toen de romp naar beneden. Het evenement beviel zo goed dat in november van dat jaar de oprichtingsvergadering volgde in café De Bonte Koe. Ruim een halve eeuw was dit het stamlokaal van St. Hubertus, de naam verwijst naar de bisschop uit de 8ste eeuw. Niet iedereen kon en kan zomaar lid worden; geïnteresseerden moeten door bestaande leden geïntroduceerd worden. Na vier bezoeken aan de vereniging wordt tijdens de algemene ledenvergadering bepaald of het aspirant-lid ‘Hubertuswaardig’ is. Deze traditie wordt hoog in het zadel gehouden: het zorgt er voor dat de schuttersvereniging na bijna honderd jaar nog altijd springlevend is.

Van der Zwan: ‘We houden tradities in ere. Op de maandelijkse schietavonden is het gebruikelijk dat iedereen elkaar een hand geeft. En dan hebben we het over de traditionele handdruk en niet over high fives of andere flauwekul.’ Ook blijft het schieten uitsluitend voorbehouden aan mannen. Statutair staat deelname voor vrouwen open, maar gelet op de ballotage procedure, zal een vrouw niet snel worden aangenomen.‘ Het is een typische mannenwereld, waarin een vrouw zich verloren zal voelen en de stemming in de vereniging zal misschien gaan leiden aan haantjesgedrag en dat moeten we niet willen.’

Tijdens de jaarlijkse schuttersdag op Koppermaandag (de eerste maandag na Driekoningen in januari) worden de houten vogels door steeds een ander lid beschoten met een geweer met aangepaste munitie. Kogels worden opgevangen in metalen kogelvangers, zodat het niet mogelijk is dat er ergens een kogel verdwaalt. Punten zijn te verdienen voor het raken van de vlag,vleugels, kop en staart. Maar hij die de romp afschiet krijgt de meeste punten. Het totaal van de behaalde punten telt mee om zich een jaar lang Schutterskoning te noemen. Afgelopen jaar was Aad van der Burg de schutterskoning, maar in de voorgaande jaren was deze eer voorbehouden aan burgemeester Sander Schelberg en wethouder Leo van der Zon. Wil de vereniging een goede relatie houden met het bestuur? Van der Zwan, die 35 jaar lid en 18 jaar voorzitter is, lacht: ‘Dit is absoluut puur toeval; of je wint, hangt af van wanneer je mag schieten. Maar je moet wel goed kunnen schieten, anders kun je de vogel niet raken.’