Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juli 2012

‘Een wereld gaat voor mij open’

HILLEGOM – Vorige maand ontvingen honderd mensen uit de regio een certificaat als bewijs dat ze nu konden lezen, schrijven of rekenen. Het certificaat betekende voor alle deelnemers een einde aan een periode van tientallen jaren waarin onzekerheid, angst en schaamte het eigen leven beïnvloedden. Een van hen, Marianne Seijsener (56) spreekt over haar eigen worstelingen om te leren lezen.

Seijsener komt uit een gezin met dertien kinderen, maar zij mocht als enige niet naar school. ‘Ik zat onder de eczeem. Op school wilden ze me niet hebben, dus ik moest thuis blijven om mee te helpen voor het gezin.’ Pas in haar tienerjaren besefte Seijsener welke gevolgen dit besluit voor haar leven hadden. ‘Toen ik jong was, besefte ik het niet, maar als je 15 jaar bent, vond ik het verschrikkelijk dat ik niet lezen kon, terwijl mijn broertjes en zusjes wel brieven konden schrijven.’ Toen haar kinderen klein waren pakte Seijsener wel voorleesboekjes, maar gebruikte haar eigen methode. Ze lacht: ‘Ik keek naar de plaatjes en verzon mijn eigen verhaal. Dat ging goed, tot de kinderen naar groep 3 gaan en zelf kunnen lezen. Toen werd ik betrapt.’

Ze herinnert zich: ‘Als mensen mij vroegen of ik een document wilde tekenen, liep ik weg. Ik verborg het naar anderen toe dat ik niet kon lezen. Ik heb het een paar keer aan mensen verteld en werd prompt uitgelachen. Maar door het leren lezen en schrijven ging een wereld voor me open. Ik ben nu zelfstandig en weet hoe ik papieren moet invullen.’ Seijsener roept iedereen met lees- en schrijfproblemen op om de cursus te volgen. ‘Ik snap best dat je je schaamt; die gevoelens had ik zelf ook. Maar desnoods haal ik de mensen op van hun huis om ze mee te nemen naar de cursus. Op die manier voelen ze zich niet alleen.’

Voor meer informatie over een cursus voor lezen, schrijven of rekenen, bel het ROC ID College, Ineke Berkhout: 071 535 8601.