Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2012

Glas in lood gered van sloop

LISSE – Twee oude glad-in-lood raampjes zijn door leden van de Vereniging Oud Lisse (VOL) van de sloop gered. De raampjes bevonden zich in de zijmuur van het pand van de VVV aan de Grachtweg. Dit pand is gedoemd te verdwijnen voor het plan Havenkwartier en om te voorkomen dat de glas-in-lood raampjes voorgoed verloren zouden gaan, heeft de VOL ze met medewerking van de VVV verwijderd.

Het huis werd vroeger bewoond door de familie Van der Linden. De raampjes vielen nauwelijks op en verkeerden in een slechte staat. Toch waren de kleurige afbeeldingen van zeilende binnenvaartschepen nog goed zichtbaar. Chris Balkenende en Hendrik van Drunen haalden de raampjes vakkundig uit de sponningen. Hierna werden de glas-in-lood raampjes gerestaureerd. De VOL is er heel blij mee: ‘Deze raampjes zijn ook uit historisch oogpunt belangrijk. Ze vertellen het verhaal van ons dorp, want Lisse heeft een meer dan drie eeuwen lange geschiedenis van beurtschippers. Zij vormden een onmisbare schakel in de handel, met name in de bloembollencultuur.’