Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 augustus 2012

Muurtje voor eeuwig op monumentenlijst

LISSE – De aanvraag voor het realiseren van een nieuwe toegangspijler aan de Achterweg Zuid 56 is donderdag 2 augustus aangehouden door de Monumentencommissie. Mede gezien de ervaringen uit het verleden willen de leden van de commissie volledige duidelijkheid over de manier waarop die pijler als een Feniks uit het stof zal verrijzen.

In 2010 werd de monumentale bollenschuur op dit adres illegaal gesloopt. Een actie die door toenmalig burgemeester Corrie Langelaar aangeduid werd met ‘Fout, fout, fout’. Ook een van de twee toegangspilaren werd volledig vernield en de ander zwaar beschadigd. De nog resterende pijler is inmiddels grotendeels hersteld, maar aan de andere kant van de inrit moet eenzelfde pijler weer verschijnen.

De eigenaar had een aanvraag ingediend bij de monumentencommissie voor onder meer de aanleg van een vijver, maar ook het herstel van de ‘toegangspoort’. Tekeningen waren aangeleverd, maar de leden van de Monumentencommissie waren kritisch. Voorzitter Suzanne Herben oordeelde: ‘De nieuwe pijler moet met dezelfde oude stenen worden opgetrokken op de plek waar de oude pijler stond. We willen een detailtekening ontvangen van de eigenaar. Op die detailtekening moeten alle stenen staan ingetekend.’

Commissielid Reinier Witteveen liet weten waarom de commissieleden niet afgingen op de vriendelijke ogen van de eigenaar. Met een cynische ondertoon haalde hij herinneringen op: ‘Die verdwenen pijler was niet bestand tegen de Caterpillar.’ De monumentencommissie blijft de resterende monumentale bouwwerkjes angstvallig in de gaten houden, liet de voorzitter weten. ‘Dat overgebleven muurtje laten we voor de eeuwigheid op de monumentenlijst staan!’