Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2012

Openbare gebouwen toegankelijker voor beperkten

LISSE – De openbare gebouwen worden beter toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat is het resultaat nadat een groep vrijwilligers onderzocht heeft waar deze mensen moeite hebben om op de plaats van bestemming te komen. Het college van burgemeester en wethouders verstrekte dinsdag 17 juli meer informatie.

Uit de rondgang langs de gebouwen, blijkt dat er nogal wat mis is in Lisse, waar het gaat om de toegankelijkheid van de openbare gebouwen. Zo ontbrak er in de Volksuniversiteit een lift, maar die is inmiddels gerealiseerd. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn geen gehandicaptenparkeerplaatsen. Bij FC Lisse en de Volksuniversiteit moet de markering van de gehandicaptenparkeerplaatsen verbeterd worden. Ook moeten de trottoiropritten bij de VU en de Beukenhof aangepast worden. Al deze wijzigingen worden doorgevoerd en betaald door de gemeente.

De werkgroep had nog meer wensen, zo blijkt uit het 16 pagina’s dikke rapport. Bij de gymzalen aan de Frans Halsstraat, Heereweg en Ruyshornlaan ontbreken gehandicaptenparkeerplaatsen en aangepaste toiletten. Hetzelfde geldt voor Hisalis, LTC en RTV. In ’t Poelhuys moet een extra haakje in het toilet komen. Bovendien staat de wc papierhouder te ver van de pot.

Bij de Spartaan is de kleedruimte niet toegankelijk voor de gehandicapten. Er is sprake van een hoogteverschil van meer dan 7 centimeter. De vrije doorgang van de deuren naar deze ruimte voldoet niet aan de eis van 85 centimeter en ook is een vrije draaicirkel van 150 centimeter niet aan de orde. Er is ook veel kracht om de deuren te openen.

De Klarinet, Rembrandtschool, de Tweemaster en RKBS Beekbrug hebben wel een verdieping in het gebouw, maar geen lift. Bij peuterspeelzalen De Wigwam en ’t Poeltje zijn geen gehandicaptenparkeerplaats, aangepaste wc, douche en kleedruimte voor de gehandicapten aanwezig. Ook is veel kracht nodig om de deuren te openen: dat is een forse uitdaging voor iemand die in een rolstoel zit.

Voor al deze benodigde aanpassingen is op dit moment echter geen geld. Het is aan de gemeenteraad om te beoordelen of meer geld beschikbaar moet worden gesteld voor de toegankelijkheid van de openbare gebouwen.