Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Duur-zame plannen

NOORDWIJK – De gemeente wil het milieu verbeteren en voor dat doel wordt de komende jaren een viertal programma’s opgezet. De afdeling Openbare Werken wil meer duurzame voertuigen aanschaffen. ‘Hiervoor is een hogere vervangingsinvestering benodigd’, aldus een ambtelijk stuk. Die duurzame voertuigen zijn dus niet zo duurzaam voor de gemeentelijke portemonnee.

Ook de onkruidbestrijding dreigt tweeënhalf keer zo duur te worden. Het kabinet heeft namelijk plannen om een verbod in te stellen op het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte. Dus de bestrijding van onkruid wordt dan een stuk arbeidsintensiever, en dus duurder.

Verder heeft de gemeente ook de wens om bij alle inkopen en aanbestedingen te stellen dat alle aanbieders 100% duurzaam bezig moeten zijn. Ook dit levert extra kosten op, zo berekent Openbare Werken. ‘Duurzaam inkopen en aanbesteden brengt een 0 tot 10% hogere investering met zich mee.’ Gehoopt wordt, dat duurzame materialen zorgen voor minder onderhoudskosten. Op deze manier zouden de extra aankoopinvesteringen terugverdiend moeten worden.