Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2012

Amsterdamse escapades van Harry Groen

NOORDWIJK / AMSTERDAM – Oud-burgemeester Harry Groen kwam afgelopen weekend op de nationale televisie. In het programma Kanniewaarzijn werd gesproken over het Ceres havenproject, waar de gemeente Amsterdam een verlies heeft geleden van tussen de 50 miljoen en 200 miljoen euro. Het project is in 1999 opgestart onder de verantwoordelijkheid van toenmalig Amsterdams wethouder Groen.

Amsterdam ondertekende met de miljardair Kritikos een overeenkomst om een containerhaven van omgerekend 150 miljoen euro te realiseren. De ondernemer zou een risico dragen van 40 miljoen euro, maar wel alle winsten mogen houden. De rest van het risico, 110 miljoen euro, bleef bij de gemeente Amsterdam. In 2000 was de haven klaar om alle tientallen en honderden containerschepen te ontvangen. Het bleef angstvallig stil. Geen enkel schip deed de haven aan.

Ook in de jaren 2001, 2002 en 2003 bleven de containerkranen werkloos stil. Pas in 2004 kwam het eerste schip: een boot van Kritikos zelf, met lege containers. In 2005 was er een kleine opleving, maar twee jaar later is het weer volledig stil in de haven. Ook in de jaren 2008 tot en met 2010 gaan er nul schepen naar de containerhaven van Amsterdam. Kritikos verkocht echter zijn deel van het project en verdiende er 45 miljoen euro aan.

De enige inkomsten die de gemeente Amsterdam nog heeft kunnen bemachtigen, is het geld voor vier containerkranen, die enkele weken geleden aan Spanje zijn verkocht. Gevraagd of hij zich verantwoordelijk voelt voor deze miskleun, antwoordt Groen: ‘In 2008 kwam de crisis en we leven nu in een heel andere wereld, dan toen we in 1999 de beslissing namen. Maar ik ben trots op dit project.’ Desgevraagd laat professor Arnold Heertje weten dat hij de uitspraken van Groen ‘leugenachtig en crimineel’ vindt. ‘En dan is hij nog trots op dat project ook; dan ben je toch niet goed bij je hoofd!’