Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2012

Extra inkomsten van musea

OEGSTGEEST – De tijd dat de gemeente schappelijk was met het bepalen van het aantal bezoekers voor een museum, is voorbij. Op iedere bezoeker wordt een belasting van 0,50 euro geheven; de zogeheten vermakelijkhedenretributie. Het oude college voor wat betreft de bezoekers van museum Corpus genoegen met de inkomsten van een laag ingeschat bezoekersaantal.

Onlangs maakte Corpus bekend in een tijd van vijf jaar maar liefst een miljoen bezoekers te hebben ontvangen. Daardoor heeft de gemeente veel geld misgelopen aan de vermakelijkhedenretributieinkomsten (Wordfeud!). Het vorige college wilde geen actie ondernemen, maar nu de vier wethouders zijn opgestapt, zag de gemeenteraad haar kans schoon. Een amendement van Transparant Oegstgeest om de musea te belasten op basis van het werkelijke aantal bezoekers werd door een meerderheid van de raad aangenomen.