Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2012

Hier past een boom

NOORDWIJK – De eerste boom van het 1.000-bomenplan van gemeenteraadslid Arthur Eijs (GroenLinks) is gerealiseerd. Samen met wethouder Martijn Vroom (CDA) nam Eijs vrijdag 16 november de honneurs waar om de Quercus Ilex, een bladhoudende steeneik, een fraaie plaats te geven vlak bij het Palace Hotel. Ook elders in de Huis Ter Duinstraat verschenen nog eens dertig bomen van een jaar of acht oud.

Voor de actie ‘Hier past een boom’ roept Eijs de inwoners op om tips door te geven waar een boom geplant kan worden. Hij heeft reacties ontvangen uit onder meer de Beeklaan, Boechorst en Boerenburg. ‘We willen de Noordwijkers betrekken om ons dorp een stukje groener te maken. De uitvoering is uiteindelijk aan het college.’ Het gemeenteraadslid zou het liefst zien dat de komende decade 100.000 euro per jaar wordt gereserveerd voor het planten van bomen. Dat zou in totaal 1.000 nieuwe bomen opleveren.

Vroom kijkt genietend naar de nieuwe zomereik en informeert dat maar weinig soorten goed gedijen vlak aan zee: ‘Kastanjebomen rotten hier weg door de zilte lucht’. Op de vraag hoeveel geld beschikbaar is voor de aanplant van nieuwe bomen, stelt hij: ‘We hebben al geld gereserveerd voor het groenonderhoud en de aanschaf van bomen. We hopen extra bomen te kunnen krijgen (kosten circa 1.000 euro per boom, JD) dankzij inkoopkortingen die we bedingen. Als er geld overblijft, zou het mooi zijn als dat aan de actie ‘Hier past een boom’ besteed wordt.’ De wethouder liet verder weten voorstander te zijn van gesponsorde bomen, al moet dat idee nog verder uitgewerkt worden.