Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2013

Fraudeurs moeten lappen

HILLEGOM – Wie voortaan nog denkt straffeloos te kunnen frauderen, komt van een koude kermis thuis. Decennialang heeft een groep mensen vrijwel ongestraft misbruik kunnen maken van de sociale voorzieningen. Sinds 1 januari kunnen zij ook daadwerkelijk beboet worden. Deze boetes lopen op tot 150% van het gefraudeerde bedrag.

Dit boetesysteem is mogelijk door de invoering van de Fraudewet. Mensen die onjuiste informatie verstrekken over hun inkomsten of vermogen, kunnen voortaan rekenen op zo’n boete. Als geconstateerd wordt, dat de kluit belazerd wordt, bedraagt de boete 100% van het gefraudeerde bedrag. Wanneer iemand het in zijn of haar hoofd haalt om nog eens te proberen de boel te flessen, stijgt de boete naar 150% van de fraudesom. Ook kan de uitkering drie maanden stopgezet worden.

Alleen wanneer er kinderen in het spel zijn, wordt rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Immers, de kinderen moeten niet de dupe worden van de stommiteiten van hun ouders of verzorgers. Als er minderjarige kinderen in een huishouden zijn, wordt de uitkering alleen in de eerste maand volledig gestopt. In de tweede en derde maand wordt vervolgens 80% van de uitkering uitgekeerd.