Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2013

Ganzen moeten weg

LISSE – Een groep ganzen zorgt voor zoveel overlast op de dijk tegenover Noorderkroon, dat zij verwijderd moeten worden. Daarom schakelt de gemeente het bedrijf Hofganzen in, om deze dieren ‘diervriendelijk te vangen, op te vangen en te verzorgen’. Dit maakte het college van burgemeester en wethouders bekend op dinsdag 8 januari.

Het gaat om een groep ganzen van 31 exemplaren. Ze vinden de locatie tegenover Meer en Duin onder meer erg plezierig, omdat er één bewoner is, die de ganzen iedere dag voert en ze op zijn (bedrijfsterrein) laat lopen. Zeven andere omwonenden ergeren zich echter groen en geel aan de beesten, met name waar het gaat om de geluidsoverlast ’s nachts. Omdat de groep ganzen ieder jaar groter wordt, hebben de bewoners er bij de gemeente op aangedrongen om maatregelen te nemen.

De gemeente heeft laten uitzoeken dat het hier om soepganzen gaat; gedomesticeerde grauwe ganzen; een niet-beschermde diersoort. Ze mogen dus zonder vergunning gevangen worden, maar niet gedood. Een ambtelijk rapport stelt: ‘Dieren in de natuur zijn leuk en zorgen voor een mooi natuurbeeld, maar het is niet de bedoeling dat mensen er zodanige last van hebben, dat de nachtrust met grote regelmaat wordt verstoord en er zelfs in meer of mindere mate gezondheidsklachten ontstaan.’ Inderdaad heef een bewoner zich al een keer ziek moeten melden bij haar werkgever door de verstoorde nachtrusten. De kosten voor de vangactie bedragen 1.750 euro; ieder dier wordt via Stichting Akka’s Ganzenparadijs aan een nieuw tehuis geholpen. De kosten voor de opvang en herplaatsing van deze ganzen bedraagt een extra 15 euro per gans.