Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 februari 2013

Ethische commissie over leven of dood

KAAG EN BRAASSEM – Met het decentraliseren van de jeugdzorg worden de financiele beslissingen over wie welke zorg krijgt, bij de gemeenten neergelegd. En dat kan grote emotionele consequenties hebben, want de mogelijkheid bestaat dat ouders tijdens raadsvergaderingen om geld komen vragen voor hun doodzieke kind.
Tijdens een presentatie werden de leden van de Wmo Adviesraad geïnformeerd over wat er op de gemeente(n) afkomt. Ambtenaar Judith van der Zwaan gaf een voorbeeld: ‘Als een kind een heel zware ziekte heeft en er is wel een experimenteel medicijn voor, dat niet vergoed wordt door de verzekering. Dan moeten wij bepalen of dat kind begeleiding krijgt, of dat wij geld uitgeven voor dat experimentele medicijn. Dus het kan gebeuren dat ouders met hun kind naar de raadsvergadering komen om te vertellen dat hun kind dood gaat, als hij het geld voor het experimentele medicijn niet krijgt? De ambtenaar antwoordde: ‘Er wordt gedacht om regionaal een ethische commissie in te stellen, om te voorkomen dat de gemeente moet bepalen of een kind wel of niet geld krijgt voor een experimenteel medicijn.’ Voor wethouder Floris Schoonderwoerd  (PvdA) zou een dergelijke situatie een nachtmerrie zijn: ‘Het moet niet zo zijn dat de gemeente hierover de beslissing moet nemen.’