Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 maart 2013

Financieel tekort nieuwbouw Fioretticollege

LISSE – ‘Het hele gebouw van het Fioretticollege heeft 18 miljoen euro gekost. En dan kom je 5% tekort. Ja, dat is K.’ Deze weinig diplomatieke woorden werden dinsdag 26 februari geuit door wethouder Bas Brekelmans (VVD). Hij baalde ervan, dat de gewenste extra ruimte bij het gebouw niet gerealiseerd kan worden. De benodigde 2,8 miljoen euro voor de aanbouw bij het sportcomplex is er niet en de school kan/wil ook niet extra bijdragen.

De ellende begon jaren geleden, toen bleek dat het aantal leerlingen dat naar het Fioretticollege zal gaan, veel hoger uitviel dan eerder was voorspeld. Hierdoor bleek de nieuwbouw nog voor de start veel te klein. Een mogelijke oplossing zou de uitbreiding zijn geweest; de eerste tien jaar zou dat stuk gebruikt kunnen worden door de school om haar leerlingen les te geven. Daarna zou dit deel voor commerciële doeleinden gebruikt kunnen worden. De projectontwikkelaar durft het echter niet aan om dit risico te willen dekken. De gemeente heeft al miljoenen meer geld aan dit project uitgegeven, dan oorspronkelijk gedacht en de school lijkt het ook wel prima te vinden. Er is nog een bedrag van 1,3 miljoen euro over en dat bedrag moet gebruikt worden om het teveel aan leerlingen onder te brengen.

De situatie dreigt dus te ontstaan, dat her en der op het nieuwbouwterrein keten komen te staan, waar de leerlingen de komende jaren hun onderkomen moeten vinden tijdens de lesuren. Dat is voor Brekelmans, die deze maand vertrekt naar Noordwijk, niet acceptabel. ‘We stellen aan het schoolbestuur voor, dat zij met een voorstel komen voor een kwalitatief goede tijdelijke huisvesting. Zij krijgen dan 1,3 miljoen euro voor onderwijshuisvesting en dat eindresultaat moeten zij zelf neerzetten. Jammer genoeg krijgen we dan niet die commerciële ruimte. Daar baal ik goed van, want dat zou heel goed geïntegreerd kunnen zijn in dat gebouw. We vinden dat naast zo’n prachtig gebouw geen superlelijk noodbouw mag komen. We stellen wel eisen aan zo’n noodbouw en willen geen flutdingen als noodlokalen in keetjes.’