Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Archeologie wijkt voor pegels

KAAG EN BRAASSEM – Het wordt een stuk eenvoudiger om bouwwerkzaamheden te beginnen, zonder dat je op de vingers gekeken wordt door een leger van archeologen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de regelgeving versoepeld, zodat voortaan op veel meer plaatsen gegraven kan worden, zonder dat een archeologisch onderzoek noodzakelijk is.

Overigens mag iedereen vrij in de grond graven tot een diepte van 30 centimeter, maar waar het verder de grond in gaat, wordt gekeken hoe groot de kans is, dat archeologische resten worden gevonden. Het meest kwetsbare – of kansrijke - archeologische terrein is het gebied rondom de Woudse Dom in Rijnsaterwoude. Door versoepeling van de archeologiegrens zijn kleine aanpassingen nu wel mogelijk op dat terrein.

Wethouder Antoon Kea laat hierover weten: ‘We rekken de regels voor het archeologisch onderzoek iets op. Ook bij de Woudse Dom, want we verwachten dat we met deze kleine aanpassing daar archeologisch weinig schade mee realiseren. We vinden archeologie belangrijk, maar voor de inwoners is er ook een financieel aspect en dat willen we mee laten wegen.’