Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Digiborden zorgen voor overlast


KAAG EN BRAASSEM – Kijk een gegeven paard nooit in zijn mond, maar als de verkeersveiligheid in het geding komt, zijn aanvullende maatregelen wel noodzakelijk. En dat is precies wat er aan de hand is met de onlangs geplaatste digitale informatieborden. Omwonenden klagen over lichtoverlast en de passerende automobilisten en vrachtwagenchauffeurs kunnen de informatie maar met moeite lezen.

De drie digidisplays zijn gratis beschikbaar gesteld door Gripp BV, die inkomsten vergaart met behulp van advertenties. De informatieborden staan in Leimuiden (kruising Dokter Stapenséastraat / N207), Oude Wetering (Alkemadelaan) en Roelofarendsveen (rotonde Alkemadelaan / Braassemerdreef). Dit laatste display werkt nog niet, maar de eerste twee wel.

Dit tot grote ontevredenheid van onder meer bewoners op de Watergang. Fred Zoetendaal en zijn gezin storen zich mateloos aan de roze letters die ’s nachts de wijde omgeving verlichten. ‘Het lijkt dan wel of we in de roze buurt wonen’, verzucht Ellen Zoetendaal. Ook de weggebruikers zijn absoluut niet blij met de nieuwe digitale borden. De letters zijn ontzettend lastig te lezen. Hierdoor wordt de aandacht van de weg afgeleid, omdat de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs langer naar het bord staren om precies te kijken wat de melding is. Dit brengt de verkeersveiligheid in gevaar.’

De gemeente is gevraagd om een reactie en communicatieadviseur Kirsten Bliekendaal laat weten: ‘De leesbaarheid is nog niet optimaal, daar zijn we met Gripp een oplossing voor aan het bedenken. Zij gaan onder andere testen met de lichtsterkte van de letters. De lichtsterkte is te hoog en wordt naar alle waarschijnlijkheid een aantal procenten gereduceerd. Ook zijn we met Gripp aan het kijken naar de grootte van de letters.’

Ze vervolgt: ‘Omdat het bord nu nog niet optimaal leesbaar is, beperken we de meldingen tot een welkomstboodschap, webadres en een enkel agendapunt. Dit alles om te voorkomen dat mensen op hun rem gaan staan en daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Na het terugbrengen van de lichtsterkte zal het bord veel minder licht geven. Als er dan nog sprake is van overlast, gaan we op zoek naar een oplossing.’ Haar woorden werden heel gauw in de praktijk gebracht, want al op donderdag 11 april werden de fluorescerende letters aangepast, zodat ze ’s nachts niet meer zo fel schijnen. Ook de lampjes aan de onderkant voor de reclameborden zijn vervangen voor – milieuvriendelijkere – ledlampjes.