Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Duurzame ideeën

OEGSTGEEST – Met vijf doelstellingen en negentien projecten wil de gemeente nu echt werk maken van het duurzaamheidbeleid. Samen met een groep van enthousiaste inwoners ontstaan al concrete projecten, die moeten leiden tot een betere wereld. Jolien Kamermans, duurzaamheidcoördinator van de gemeente Oegstgeest en haar collega Tet Hiltermann presenteerden donderdag 11 april een overzicht.

Tot de vijf doelstellingen behoren onder meer, dat Oegstgeest Millenniumgemeente wordt en dat het duurzaamheidstreven toegepast wordt in elk beleid. Ook worden projecten opgezet om papiergebruik te verminderen, kennis te verspreiden en regenwater te gebruiken. Veel winst is onder meer te halen in het duurzaam bouwen, met name waar het gaat om oudere huizen. Kamermans: ‘Elke keer dat er iets gedaan wordt aan een woning, kun je de eigenaar informeren over het duurzaamheidaspect. Een heleboel dingen zijn niet moeilijk en duur en kosten niet veel geld.’.

Op 25 mei wordt het eerste ‘Repair Café Oegstgeest’ georganiseerd in de bibliotheek K&O. Hiltermann is hier enthousiast over: ‘Het is een maandelijks terugkerende laagdrempelige ontmoetingsplaats waar bewoners van Oegstgeest hun kapotte spullen kunnen (laten) repareren, onder deskundige begeleiding. Het gaat om het repareren van elektrische apparaten en huisraad, kleding en textiel, houten voorwerpen, fietsen en speelgoed.’ Eenmaal per maand, de vierde zaterdag van de maand, wordt het Repair Café georganiseerd, steeds op een andere locatie in het dorp. De ene keer in het centrum, daarna in Haaswijk, Poelgeest en zo verder. Dit initiatief is in 2009 ontstaan in Amsterdam en inmiddels zijn er honderd Repair Cafés in Nederland, maar ook België, Duitsland en de Verenigde Staten.