Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Jubileumeditie Tulpenrallye

NOORDWIJK – Voor de zestigste keer wordt de historische ‘Tulpenrallye’ gehouden. En geheel volgens traditie wordt deze jubileumeditie ook weer een bijzonder evenement. In tegenstelling tot de afgelopen tien jaar is de finish namelijk niet in Noordwijk, maar starten de deelnemers juist vanuit deze badplaats. Vervolgens rijden de automobilisten met hun wagen die voor 1972 gebouwd is, naar het zuid-Franse Nice.

Frank Pauli is voorzitter van het organisatiecomité en zet zich samen met anderen volop in om van deze Tulpenrallye een groot succes te maken. Na tien jaar starten in Frankrijk en finishen in Noordwijk was het weer tijd voor wat nieuws, zo laat Pauli weten. ‘Voor 2003 startten we in Noordwijk en finishten we hier ook, maar nu is het tijd voor wat anders. We gaan in feite terug naar de jaren 1960 – 1962, toen de deelnemers van Noordwijk naar Monte Carlo reisden.’ Maar omdat het niet gemakkelijk is voor klassieke auto’s om in mei Monte Carlo te bereiken, is gekozen voor Nice als finishplaats.

Pauli: ‘Het is een bijzondere route. Het gebied ten noorden van Nice is mooi om met klassieke auto’s te rijden, want we rijden graag door bergachtige gebieden. We kijken dan uit over diepblauwe meren, die  tussen de bergen liggen en worden aan het einde van onze reis beloond met een schitterend uitzicht om van bovenaf boven de Middellandse zee te zien liggen.’

Wat voor type mensen doen mee aan de Tulpenrallye? ‘Dit jaar hebben we een recordaantal deelnemers van 230 mannen en vrouwen. Het zijn mensen die dit doen omdat ze het een leuke hobby vinden. Stuk voor stuk hebben ze allemaal wat met klassieke auto’s, die ze graag in stand willen houden.’ De jury kijkt streng naar de auto’s die gebruikt worden. Ze moeten meer dan 40 jaar oud zijn en de equipe moet goed op elkaar ingesteld zijn. De auto’s zijn zonder stuurbekrachtiging, maar de grootste uitdaging is het kaart lezen, want de navigator is tien uur per dag de kaart aan het bestuderen.

Maar een beetje deelnemer heeft toch een Tomtom? Die opmerking blijkt vloeken in de kerk te zijn. Pauli: ‘Tomtoms zijn verboden. Als we deelnemers hiermee betrappen, krijgen ze strafpunten. Het is geen snelheidsrace; je moet de route over secondaire wegen afleggen met een gemiddelde snelheid. Er zijn ruim 500 routecontroles en tijdcontroles langs de route.

De rallye start op zondag 5 mei en vanaf 11:00 uur start iedere minuut een auto. Maar ook een dag daarvoor is het aan de Noordwijkse Boulevard goed toeven voor liefhebbers van klassieke auto’s, want dan vindt de sprint plaats. De deelnemers rijden daar twee keer 125 meter en doen dit zo hard mogelijk. Vervolgens is het zaak om ‘a cheval’ te stoppen, zodat je voorwielen over een streep en je achterwielen achter die streep staan. Hierna vervolgen de deelnemers de dag met de Bollenstreekroute, waarbij ook het circuit Zandvoort en het vliegveld Valkenburg worden aangedaan.

Kortom, wie zijn ogen wil verlustigen aan onder meer 45 oude Alfa Romeo’s, 36 Porsches, 24 Volvo’s of een Mathis uit 1925, is het weekend van 4 en 5 mei in Noordwijk. Dan kan genoten worden van de start van een evenement, dat haar oorsprong vindt in het jaar 1949. Op 10 mei is de finish in Nice. Na een groot avondfeest, gaan de deelnemers vervolgens weer terug naar Nederland. Voor meer informatie: www.tulpenrallye.nl.