Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Strengere controles drankgebruik voor jongeren

LISSE – De bestuurlijke opsporingsambtenaren (boa’s) gaan actiever controleren op het gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 jaar. Deze mededeling deed burgemeester Lies Spruit dinsdag 9 april. De boa’s krijgen hiervoor een speciale opleiding en ook de horecaondernemers zijn geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkeling.

Later dit jaar bepaalt de landelijke overheid waarschijnlijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer mogen drinken. Dus ook jeugd die nu 16 of 17 jaar oud zijn, mogen dan geen druppel bier, wijn of cola-tic nuttigen. Maar om goed te controleren wie wel en wie niet aan Bacchus mag offeren, zijn er plannen om de uitgaande jeugd polsbandjes te geven.

Spruit: ‘Natuurlijk gedrag is dat in die leeftijdsgroep heel veel geëxperimenteerd wordt met drank. We hebben brieven verstuurd naar 15- en 16-jarigen en hun ouders om hen erop te wijzen dat het niet verstandig is om drank te gebruiken. Ook bij evenementen willen we benadrukken dat iedereen de regels zoveel mogelijk moet naleven. Onze boa’s krijgen deze controletaak erbij.’ De controles zullen voornamelijk in de avonduren zijn en daardoor moet de gemeente 3.300 euro extra reserveren voor de boa’s. Maar voor de totale kosten voor de inwerkingtreding van de Drank- en Horecawet moet de gemeente 110.000 euro reserveren. De burgemeester: ‘We moeten kijken of we de prioriteiten gaan herverdelen of dat we er geld bij moeten krijgen.’

Overigens bepaalt de gemeenteraad in haar vergadering van donderdag 13 september de regels voor het schenken van alcohol voor sportverenigingen, kerkelijke instellingen en andere (vrijwillige) instanties.