Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2013

Filmhuis Lisse baalt van komst Cineworld

LISSE – ‘Het organiseren van vijf filmavonden per week of zelfs meer is een utopie.’ Sjoerd Heeringa, voorzitter van Filmhuis Lisse is niet blij met de komst van de commerciële bioscoopexploitant Cineworld.

Het Filmhuis bestaat al 32 jaar, maar wordt nu ernstig bedreigd in haar voortbestaan. Vorig jaar nog werd een digitale filmprojector gekocht, deels met ruim 36.000 euro subsidie van de gemeente Lisse. Wethouder Adri de Roon (D66) liet toen weten over deze gemeentesteun: ‘Dit is een win-win situatie voor alle partijen. De digitale projector en het nieuwe bioscoopdoek waren absoluut nodig. Het Filmhuis is gered, want de filmprojector kan niet alleen in ’t Poelhuys gebruikt worden, maar ook in het toekomstige Floralis Theater. Bovendien kan een commerciële filmdistribuant op deze wijze ook in het Floralis Theater opereren.’

Cineworld komt dus in een gespreid bedje. Het bedrijf hoeft namelijk geen dure investeringen te doen in de digitale filmapparatuur. De gemeente heeft toegezegd, dat deze commerciële partij vijf avonden in de week actief mag zijn. En dit zorgt voor grote problemen bij het Filmhuis. Heeringa informeert: ‘Wij zijn met andere verenigingen toekomstige gebruikers van het Floralis theater, of moeten we nu zeggen gemeentelijke bioscoop Cineworld? Om de dure investeringen en de hogere exploitatiekosten als gevolg van de digitalisering terug te kunnen verdienen, moeten we twee voorstellingen per week draaien. De weekendvoorstellingen met populairdere films betekent voor ons, behalve extra inkomsten, ook de kennismaking met een nieuw publiek én met potentiële leden.’

Vorige week maakte Heeringa zijn bezwaren al bekend aan De Roon. ‘Het organiseren van vijf filmavonden per week (of zelfs nog meer!) is een utopie. Zeker als je kijkt naar de moeite die wij vrijwilligers moeten doen om twee voorstellingen per week vol te krijgen.’ De voorzitter kondigt aan, dat hij met plannen komt om het voortbestaan van Filmhuis Lisse veilig te stellen.