Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2013

Minder vliegverkeer

HILLEGOM – De overlast van het vliegverkeer is vorig jaar afgenomen. Dat blijkt uit de cijfers van Geluidsnet; het bedrijf dat de meetpunten voor het vliegverkeer heeft geplaatst. Het rapport stelt: ‘In 2012 zijn ondanks de groei van het vliegverkeer juist minder vliegtuigen gemeten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het baangebruik op Schiphol en met de invoering van de vaste bochtstraal voor de Spijkerboorroute (de startroute vanaf de Kaagbaan in Noordelijke richting tussen Hoofddorp en Hillegom. Hierdoor vliegt men sinds 2012 dichter langs Hoofddorp en verder van Hillegom.’

In Hillegom worden vrijwel geen nachtvluchten gemeten. Dat hoort ook zo te zijn volgens de regels. Pas na 07.00 uur 's ochtends start het vliegverkeer. Verder is het vliegverkeer vrij gelijkmatig over de dag verdeeld, met in de avond een duidelijke piek rond 21.00u. De meeste vliegtuigen maken een geluid van tussen de 61 en 78 decibel. Maar ook zijn er vliegtuigen die meer dan 80 decibel aan geluid produceren. De meetpost aan de Weerlaan heeft gemiddeld de hardste vliegtuigpassages, die aan de Abellalaan heeft de zachtste.