Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2013

Bewoners moeten lappen voor pontveer

RIJPWETERING – De gebruikers van het pontveer bij de Poeldijk over de Ade naar de Buurterpolder moeten de onderhoudskosten voortaan zelf betalen. Tot nu toe nam het Hoogheemraadschap van Rijnland die kosten voor haar rekening, maar dat wil dit instituut niet meer. De bewoners hebben aan de gemeente gevraagd of die de kosten wil overnemen, maar het college van burgemeester en wethouders weigert dit.

Wethouder Jan Uit den Boogaard informeerde donderdag 13 juni: ‘Het onderhoud van het pontveer moeten ze zelf gaan betalen. Het bedienen van deze kabelpont doen ze zelf al . Het Hoogheemraadschap vindt deze kosten geen taak voor hen en ook de gemeente wil die kosten niet overnemen.’ De bewoners zijn het hier echter niet mee eens, zo lieten ze op een bijeenkomst van dinsdag 28 mei weten.

Een ambtelijk advies stelt echter: ‘De zorg die de hulpdiensten verlenen, is regionaal georganiseerd. Het feit dat het eiland alleen per pontveer bereikbaar is, geeft een langere opkomsttijd en daarmee een risico. Hiervoor is de gemeente echter niet verantwoordelijk. De wegen in de Buurterpolder zijn geen openbare wegen, zodat de Wegenwet niet op deze wegen van toepassing is en de gemeente voor deze wegen geen verantwoordelijkheid draagt. Iemand die op een eiland gaat wonen, dat alleen per particuliere pont bereikbaar is, neemt zelf dit risico en ongemak. Het is geen taak van de gemeente om pontveren te exploiteren. Subsidies worden alleen verstrekt als er sprake is van een groot algemeen belang. Bij dit pontveer is dit niet het geval.’